jest siostrą zakonną ze Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi. Posługuje jako organistka i zakrystianka w sanktuarium św. Jacka w Legnicy. Oprócz słuchania dobrej muzyki lubi gotować dla swoich sióstr, szczególnie z przepisów wg św. Hildegardy z Bingen.
Składniki:
300 g warzyw: fenkuł - koper włoski, fasola szparagowa, marchew, pietruszka, seler, można dodać ugotowane czerwone buraki, 1/2 filiżanki siekanego lub całego ziarna orkiszu, zioła: cząber, lubczyk, gałka muszkatołowa, macierzanka, pokrojona natka pietruszki, przyprawy św. Hildegardy: galgant (handlowa nazwa kardamon) i bertram (można kupić w sklepach ze zdrową żywnością), 1 litr wody, cebula (jeżeli dobrze jest tolerowana)
Wykonanie:
Wypłukane ziarno zalewamy wodą i gotujemy do połowy miękkości. Dodajemy starte na dużej tarce warzywa i dusimy bez przykrycia ok. 20-25 min. Pod koniec gotowania dodajemy zioła i przyprawy do smaku.
Możemy gotować zupę na mięsie drobiowym, wtedy należy najpierw ugotować mięso.
Zamiast ziarna orkiszu możemy dodać 2 łyżki grysiku orkiszowego (5 min przed końcem gotowania).
UWAGA!
Należy zwrócić uwagę na gatunek orkiszu, tylko nieliczne posiadają właściwości lecznicze. Pisze o tym i o innych ciekawych wskazówkach p. Alfreda Walkowska z Legnicy w książce pt. „Powrót do harmonii”.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu