Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Keks na różne okazje

Nazywano go ciastem królewskim, bo najważniejszą jego częścią składową były bakalie. A że w dawnych czasach bakalie były bardzo drogie, do ciasta dodawano je tylko w najbogatszych domach. Polecamy keksy na słodko i na słono.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Królewski

SKŁADNIKI :
* 30 dag mąki pszennej
* 15 dag cukru pudru
* 5 jajek
* 20 g miękkiego masła
* 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżka mleka
* 30 dag mieszanych miękkich bakalii: suszonych śliwek, fig i moreli, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Wykonanie:
1. Bakalie pokrój, wymieszaj z dwoma łyżkami mąki. Sodę oczyszczoną wymieszaj z mlekiem.
2. Masło rozetrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas energicznie ucieraj i dodawaj po jednym żółtku. Gdy się skończą, nadal ucieraj i wsypuj małymi porcjami mąkę.
3. Białka ubij na sztywno, wyłóż na ciasto, delikatnie wymieszaj.
4. Na koniec dodaj sodę z mlekiem i bakalie wymieszane z mąką. Delikatnie i jak najszybciej wymieszaj tak, aby bakalie równo „rozeszły się” po cieście.
5. Ciastem napełnij wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę – do 3/4 jej wysokości.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz ok. 60 min. Pozostaw na 10 min w foremce, następnie wyjmij na kratkę i dostudź.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Białkowy z makiem

SKŁADNIKI :
* 1 szklanka mąki
* 1 szklanka białek
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 szklanka suchego maku
* 1/2 szklanki wystudzonego roztopionego masła
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 krople aromatu migdałowego lub rumowego
* pół szklanki siekanych bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, płatków migdałowych)

Reklama

Wykonanie:
* 1. Bakalie obsyp 1 łyżką mąki.
* 2. Białka ubij na sztywną pianę, następnie, wciąż ubijając, dodawaj po łyżce cukru.
* 3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na masę białkową i delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką.
* 4. Ciasto polej masłem, wymieszaj. Obsyp makiem, dodaj bakalie i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
* 5. Przełóż do keksówki wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 50 min w 200oC. Pozostaw na 10 min w piekarniku, wyjmij na ściereczkę i ostudź.

Warzywny

SKŁADNIKI :
* 25 dag mąki
* 15 dag masła
* 6 jajek
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka żółta
* 1 mała cukinia
* 1 marchewka średniej wielkości
* 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
* 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
* 2 łyżki kaszy manny
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* przyprawy: 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.

Wykonanie:
1. Warzywa umyj i osusz. Marchewkę obierz, papryki oczyść z nasion, z cukinii odetnij końce. Warzywa pokrój w niewielką kostkę.
2. W garnku zagotuj ok. 1,5 l wody, posól ją, wrzuć pokrojone warzywa. Gotuj 3-4 min. Odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.
3. Żółtka oddziel od białek. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę i nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku.
4. Do masy dodawaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, wszystkie zioła oraz pieprz i sól.
5. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Na koniec dodaj obgotowane warzywa, pokrojoną natkę pietruszki i szczypiorek. Wszystko delikatnie wymieszaj.
6. Dwie keksowe foremki o wymiarach 22x10 cm wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą i napełnij ciastem do 3/4 wysokości.
7. Piekarnik nagrzej do temperatury 180oC i piecz ok. 50 min.

Wytrawny

SKŁADNIKI:
* 50 dag mąki
* 4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 8 jajek
* 300 ml mleka
* 150 ml oleju
* 1,5 łyżeczki soli
* 1 cebula
* 15 dag startego żółtego sera
* 10 dag ziaren słonecznika
* 10 dag orzechów
* 10 dag migdałów
* suszone tymianek i rozmaryn
* natka pietruszki.

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj sól i proszek do pieczenia. Orzechy i migdały grubo posiekaj.
2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oleju.
3. Jajka ubij, wymieszaj z mlekiem i resztą oleju. Połącz z mąką, serem, podsmażoną cebulą, bakaliami i słonecznikiem.
4. Dopraw do smaku ziołami.
5. Nałóż do dwóch keksówek wyłożonych papierem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz 55 min.

2025-03-11 16:06

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Świadectwo: Zwykły ojciec niezwykłych dzieci

[ TEMATY ]

świadectwo

Bliżej Życia z wiarą

Archiwum pana Darka

Ojcostwo sprawiło, że stałem się odpowiedzialnym mężczyzną, a dzieci nauczyły mnie wrażliwości na ludzką krzywdę – mówi Dariusz Zelga.

Mieszka w Słupsku, jest tatą pięciorga dzieci, dwoje z nich urodziło się z niepełnosprawnością. Sześcioletnia Ola ma zespół Downa, a czteroletni Kubuś – autyzm. Mężczyzna prowadzi na Facebooku profil „Zwykły ojciec niezwykłych dzieci”. Mówi, że jest tatą od zadań specjalnych, a jego pociechy zmieniają jego świat na lepszy.
CZYTAJ DALEJ

Skandal! Zatrzymano księdza, który skrytykował dr Gizelę Jagielską

2025-04-23 15:28

[ TEMATY ]

aborcja

Oleśnica

Adobe Stock

Ksiądz z Krosna na Podkarpaciu jest wśród czterech osób zatrzymanych przez dolnośląską policję w związku z ich krytycznymi wypowiedziami i komentarzami wobec dr Gizeli Jagielskiej, która przeprowadziła aborcję w 36. tygodniu ciąży. O sprawie jako pierwsza napisała „Gazeta Wyborcza”. Jej doniesienia potwierdziła Kaja Godek, która szeroko odniosła się do sprawy w swoich mediach społecznościowych.

Myśleliście, że w sprawie zabójstwa w Oleśnicy nikt nie pójdzie do aresztu?
CZYTAJ DALEJ

KRRiT nałożyła na TVP 145 tys. zł kary za reportaż "Arcydzieło Rydzyka"

2025-04-23 17:54

[ TEMATY ]

TVP

O. Tadeusz Rydzyk

Karol Porwich /Niedziela

Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji nałożyła na TVP 145 tys. zł kary za emisję reportażu pt. "Arcydzieło Rydzyka", który ukazał się w programie Raport Specjalny - poinformował w środę szef KRRiT Maciej Świrski.

Świrski uzasadniał, że do KRRiT wpłynęły "skargi ze środowiska Radia Maryja pokazujące, że mamy do czynienia z łamaniem prawa w postaci oszczerstw i nawoływania do mowy nienawiści na gruncie uprzedzeń w stosunku do religii".
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję