SKŁADNIKI:
6-8 filetów śledziowych (matiasów)
1 cebula
100 g suszonych pomidorów w oleju
3 łyżki musztardy francuskiej
zmielony (lub ziarnisty) pieprz czarny
kilka kulek ziela angielskiego
olej lniany lub oliwa
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz
WYKONANIE:
Śledzie wymocz w zimnej wodzie. Pokrój je w większe kawałki. Cebulę posiekaj w piórka, a pomidory w drobną kostkę. W misce wymieszaj składniki: musztardę, cebulę i posiekane pomidory, dodaj 3 łyżki oleju z pomidorów oraz 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy. Wsyp kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu (lub dopraw pieprzem mielonym) i wszystko wymieszaj. Dodaj śledzie i odstaw – najlepiej na całą noc – aby się „przegryzły”.
Pomóż w rozwoju naszego portalu