Składniki:
• 50 dag mąki
• szklanka mleka
• ¾ szklanki maku
• 2,5 dag drożdży
• 10 dag cukru
• 4 łyżki oleju
• szczypta soli
• mąka do posypania
Drożdże wymieszać z połową cukru, ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki, zostawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać gotowy zaczyn, drugą połowę cukru, olej, szczyptę soli, a na końcu suchy mak i wyrobić gładkie ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Z porcji ciasta formować wałek jak na kopytka i wykrawać pod skosem jednocentymetrowe kawałki. Obtaczać w mące i układać na blaszce wyłożonej papierem, ale tak, aby się nie stykały, bo będą rosnąć. Piec 15-20 min w temp. 180oC. Na Wschodzie śliżyki podawano z zupą na bazie maku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu