Zupa jest ulubionym daniem Polaków. Obliczono, że statystyczny Polak zjada ponad 70 litrów zupy rocznie, co daje nam najlepszy wynik na świecie. Zupa jest bardzo pożywna, syci, rozgrzewa zwłaszcza w czasie chłodów. Krótko gotowana dostarcza organizmowi niezbędnych witamin, minerałów, tłuszczu i błonnika. Najzdrowsze są zupy z surowych warzyw: zawierają żelazo, wapń, potas, witaminy E, A. Zupę krem można zrobić z kalafiora, brokułu, cebuli, pora. Najlepiej nie gotować jej na tłustym mięsie, lecz dodać łyżkę masła czy oleju. Zbadano, że osoby, które zupę jedzą codziennie, mają mniej problemów z otyłością. Całkiem inaczej jest w przypadku tak popularnych dziś zup w proszku, które zawierają dużo soli i tłuszczu, przez co są wysokokaloryczne i niezdrowe.
Pomóż w rozwoju naszego portalu