Reklama

Ciasta i desery

Z zakonnej kuchni

Tort Cappuccino

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Siostra Ella, brygidka, nauczyła się wypiekać ciasta w zakonie. Siostry wzajemnie sobie pomagają i przekazują przepisy oraz kulinarne ciekawostki, wyniesione z domów rodzinnych lub popularne w regionie, w którym mają domy zakonne. A domy te rozsiane są na całym świecie.

Składniki:

Ciasto: 6 jajek, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek oliwy

Krem: 2 serki homogenizowane waniliowe, 2 szklanki mleka w proszku, 1 kostka margaryny lub masła, ½ szklanki cukru pudru, 1 paczka kawy cappuccino o smaku orzechowym, 15 dag okrągłych biszkoptów

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:

Ciasto: Z białek ubić sztywną pianę, powoli dodawać cukier, szczyptę soli i dalej ubijać, później dodać żółtka i razem ubijać. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia oraz oliwą. Przełożyć na blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min.

Krem: Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać serki homogenizowane i mleko w proszku, lekko wymieszać. Krem podzielić na 3 części. Kawę cappuccino rozpuścić w dwóch szklankach przegotowanej wody, zostawiając trochę kawy do posypania wierzchu. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Spód nasączyć kawą, wyłożyć pierwszą część kremu i równo rozsmarować. Na krem układać biszkopty lekko nasączone w kawie. Na biszkopty położyć drugą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Nasączyć kawą. Rozsmarować trzecią część kremu. Na wierzchu posypać kawą cappuccino.

Zebrała Jolanta Marszałek

2008-12-31 00:00

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Chłodnik szczawiowy

Chłodnik to świetny sposób na orzeźwiający obiad w upalne dni. Potrawę można przygotować szybko i podawać z młodymi ziemniakami obsypanymi koperkiem lub z chrupiącymi grzankami.

Składniki: ·· 200 g świeżego szczawiu .. szklanki bulionu warzywnego ·· 1 długi ogórek ·· 1 pęczek rzodkiewki ·· 250 ml kwaśnego mleka, jogurtu lub kefiru ·· 250 ml kwaśnej śmietany ·· 1 pęczek koperku ·· sól, pieprz, sok z cytryny ·· 2-3 jajka ugotowane na twardo.
CZYTAJ DALEJ

Zakrwawiony mężczyzna wtargnął na ambonę w Gliwicach. Skandal po Mszy św. za ofiary katastrofy smoleńskiej

2025-04-12 10:30

[ TEMATY ]

Gliwice

pixabay.com

Do skandalicznego incydentu doszło w czwartek wieczorem w kościele św. Barbary w Gliwicach. Po zakończeniu Mszy św. w intencji ofiar katastrofy smoleńskiej na ambonę wtargnął młody mężczyzna z zakrwawionymi dłońmi. Zaczął krzyczeć niezrozumiałe i obraźliwe słowa, pobrudził ołtarz oraz szaty liturgiczne. Został wyprowadzony z kościoła przez księdza i wiernych, w tym członków Klubu Gazety Polskiej.

— Trwał śpiew kończący Mszę św. Zszedłem do zakrystii, gdy nagle usłyszałem, że ktoś mówi do mikrofonu. Wróciłem i zobaczyłem obcego mężczyznę na ambonie. Miał zakrwawione ręce i ubrudził nimi obrus oraz szaty. Natychmiast podjąłem próbę wyprowadzenia go – relacjonuje ks. ppłk Mariusz Antczak, proboszcz parafii św. Barbary, w rozmowie z Dziennikiem Zachodnim.
CZYTAJ DALEJ

List kard. Grzegorza Rysia do diecezjan

2025-04-13 07:30

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

ks. Paweł Kłys

Kochani Siostry i Bracia,
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję