Reklama

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Na stole wigilijnym u Ojców Franciszkanów w Kazimierzu Dolnym, podobnie jak u wielu rodzin w tych okolicach, dominują grzyby i kapusta. Grzyby zbierane jesienią w lasach, suszone, wykorzystywane są do przygotowania różnych wyśmienitych potraw.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki ciasta:
½ kg mąki pszennej, 1 jajko, ¾ szklanki ciepłej wody, ¼ szklanki mleka, ½ płaskiej łyżeczki soli

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto, wlewając w dołek zagotowane mleko. Mieszać widelcem. Dodać jajko, sól i wodę. Następnie ciasto wyrobić.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Składniki nadzienia:
20 dag kaszy gryczanej, 5-6 dag suszonych grzybów, 10 dag cebuli, 2 jajka, sól, pieprz, ¼ szklanki oleju lnianego lub rzepakowego (najlepiej z własnego wyrobu)

Wykonanie:
Grzyby umyć, zalać wodą, pozostawić na noc, aby zmiękły. Nazajutrz ugotować w wodzie, w której się moczyły. Wywar grzybowy zlać do garnka, uzupełnić wodą tak, aby było dwa razy więcej płynu niż kaszy, i zagotować. Wsypać kaszę i ugotować na sypko. Cebulę obrać, pokroić drobno, usmażyć na oleju na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo, obrać, ostudzić. Ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę, grzyby, jajka zemleć w maszynce do mięsa o dużych oczkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby farsz był za rzadki, dodać trochę tartej bułki. (Z tak przygotowanego farszu można również zrobić gołąbki).
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz i zlepić brzegi pierogów. Pierogi wrzucać na osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3 min na wolnym ogniu. Podawać polane masłem z przesmażoną cebulą.

Przepisy z franciszkańskiej kuchni w Kazimierzu Dolnym zebrała Jolanta Marszałek

2007-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bp Andrzej Przybylski: my zrodziliśmy się z Boga, który jest Miłością

2024-05-03 19:56

[ TEMATY ]

rozważania

bp Andrzej Przybylski

Karol Porwich/Niedziela

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.

CZYTAJ DALEJ

Św. Florian, żołnierz, męczennik

[ TEMATY ]

św. Florian

Archiwum OSP Kurów

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 5.): Ile słodzisz?

2024-05-04 22:24

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat. prasowy

W czym właściwie Maryja pomogła Jezusowi, skoro i tak nie mogła zmienić Jego losu? Dlaczego warto się Jej trzymać, mimo że trudności wcale nie ustępują? Zapraszamy na piąty odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski opowiada o tym, że czasem Maryja przynosi po prostu coś innego niż zmianę losu.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję