brygidka, obecnie przebywająca na placówce w Jerozolimie, proponuje na karnawał deser karmelowy. Przepis pochodzi od siostry Jaeslle, Hinduski, która po wstąpieniu do Zakonu Najświętszego Zbawiciela Świętej Brygidy przyjechała do Polski. Tu nauczyła się wypiekać wspaniałe polskie ciasta, a siostrom przekazała przepis na smakołyk, który robiono u niej w domu. Wszyscy, którzy próbowali, zgodnie twierdzą, że jest wyśmienity.
Składniki:
2 puszki mleka pasteryzowanego słodzonego, 1 puszka mleka pasteryzowanego niesłodzonego, 10 jajek, 1 paczka cukru wanilinowego, 10 łyżek cukru
Wykonanie:
10 łyżek cukru skarmelizować w rondlu. Poruszać rondlem tak, aby karmel utworzył glazurę na ściankach. Mleko, jajka i cukier wanilinowy wymieszać. Ubijać razem przez 10 min. Masę wylać do rondla z glazurą. Rondel nakryć i wstawić do drugiego garnka z wrzątkiem. Gotować 3 godziny. Rondel wyjąć. Masę wystudzić. Wyjąć na talerz, odwracając rondel do góry dnem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Zapraszamy zgromadzenia zakonne do dzielenia się z czytelnikami „Niedzieli” swoimi sprawdzonymi przepisami. Prosimy o kontakt:
Pomóż w rozwoju naszego portalu