Reklama

Z naszej kuchni

Staropolskie przysmaki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Krokiety z kaszy gryczanej

Potrawa - arcydzieło staropolskiej kuchni! Lekko zrumienione, chrupiące były przysmakiem! Przywróćmy je do utraconych łask, wprowadźmy do domowego jadłospisu - zasługują na to! Są zdrowe, lekko strawne, przypominają smaki i aromaty dawnych lat.

Przepis na 6 porcji

2 szklanki kaszy gryczanej, 1 duża filiżanka suszonych grzybów (może być tzw. mieszanka), 1 szklanka mleka, kawałek lekko podsuszonego żółtego sera, 2 duże cebule, olej do zasmażenia cebuli, 2 jajka, 2 łyżki posiekanego koperku (może być mrożony), sól i pieprz do smaku. Tarta bułka lub otręby pszenne do panierowania, olej lub olej i smalec - pół na pół.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

W mleku - pół na pół z wodą - moczymy wypłukane grzyby (2 godziny) i w wodzie, w której się moczyły, gotujemy do miękkości. Cedzimy, wywar z grzybów uzupełniamy wodą do ilości 4 szklanek, zagotowujemy. Na wrzący sypiemy kaszę i gotujemy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ziarenka pochłoną cały płyn. Naczynie z kaszą szczelnie przykrywamy, owijamy w stare gazety, koc i stawiamy w ciepłym miejscu.
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy rozdrobnioną cebulę, uważając, by się nie zrumieniła. Na tarce z małymi otworami ucieramy ser. Miękką kaszę, grzyby i podsmażoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do masy dodajemy ser, całe jajka, koperek i przyprawy, składniki dokładnie wyrabiamy.
Na stolnicę sypiemy otręby lub tartą bułkę, wykładamy masę, formujemy zgrabny wałek, obtaczając go dokładnie w posypce. Z wałka kroimy niezbyt grube krokiety. Gdy trzeba, jeszcze lekko podsypujemy i od razu smażymy na dobrze rozgrzanym tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Układamy na wygrzanym półmisku, podajemy z filiżanką tzw. czystej zupy - grzybowej, pomidorowej lub czerwonego barszczu.
Krokiety są najsmaczniejsze gorące, prosto z patelni.

Surówka z cykorii - delikatesowa

Przepis na średniej wielkości salaterkę

2 główki wybielonej cykorii, 2 duże winne jabłka, 1 cebula (może być czerwona), 2 kopiaste łyżki nasion słonecznika, 2 kopiaste łyżki migdałów.
Sos: 1 szklanka 12-procentowej śmietany, sok z 1 cytryny oraz otarta z niej skórka (łyżeczka!), cukier puder i sól do smaku.

Z cykorii oddzielamy zwiędłe liście, ścinamy grubą „piętkę”. Odkładamy kilka ładnych listków do przybrania. Migdały zalewamy wrzątkiem, cedzimy na sicie, zdejmujemy łupki, niezbyt drobno siekamy. Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę, kropimy obficie cytryną, by nie ściemniały, cebulę kroimy w cienkie piórka.
Cykorię kroimy w paseczki, łączymy z jabłkiem, cebulą, nasionami słonecznika i migdałami, przekładamy do salaterki. Surówki nie solimy!
Sos: Śmietanę łączymy z przyprawami, lekko ubijamy, by się spieniła, zalewamy surówkę i odstawiamy na 15 min - nie dłużej - w chłodne miejsce. Przed podaniem przybieramy zielonymi listkami cykorii.
Rada: Kto lubi, może posypać wierzch surówki rodzynkami.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Trudne wspomnienia

2025-01-27 09:07

[ TEMATY ]

Auschwitz

obóz koncentracyjny

wspomnienie

obóz

niemiecki obóz

Guy Percival z Pixabay

W kwietniu 1940 r. do obozu koncentracyjnegp w Oświęcimiu przybył pierwszy transport - 728 więźniów politycznych. Głównie byli to studenci, uczniowie, wojskowi. Do listopada 1943 r. KL Auschwitz rozrósł się do rozmiarów olbrzymiego kombinatu, w którego skład wchodziły: obóz macierzysty Auschwitz, obóz koncentracyjny i ośrodek zagłady w Brzezince oraz obozy filialne przy gospodarstwach rolno-hodowlanych i przy zakładach przemysłowych. Zamordowano tam kilka milionów ludzi. Mija właśnie 80 lat od wyzwolenia obozu. Oto wspomnienia osoby, która przeżyła.

Miałam straszną tremę przed tą rozmową. Wiedziałam, że będę słuchała opowieści o zdarzeniach, o których każdy wspominający chciałby zapomnieć. Dopingowała mnie świadomość, że coraz mniej żyje świadków tamtych zbrodni. Ciepłe, przytulne mieszkanie, mili gospodarze. Pani domu - wytworna, dojrzała kobieta o pogodnej twarzy, na której trudno byłoby odnaleźć ślady strasznych przeżyć. W miarę snucia opowieści jej oczy zmieniają się. Dostrzegam w nich bardzo smutne dziecko.
CZYTAJ DALEJ

Prefekt Dykasterii ds. Komunikacji o Jubileuszu świata mediów, dziennikarstwa i komunikacji

Obchody Roku Jubileuszowego 2025 w Rzymie rozpoczęły się od Jubileuszu świata mediów, dziennikarstwa i komunikacji. Odbył się w dniach 24 - 26 stycznia i był pierwszym z głównych wydarzeń Roku Świętego. O tym ważnym wydarzeniu Włodzimierz Rędzioch rozmawiał z Paolo Ruffinim, prefektem Dykasterii ds. Komunikacji.

- Komu dedykowany jest Jubileusz Komunikacji?
CZYTAJ DALEJ

Prefekt Dykasterii ds. Komunikacji o Jubileuszu świata mediów, dziennikarstwa i komunikacji

Obchody Roku Jubileuszowego 2025 w Rzymie rozpoczęły się od Jubileuszu świata mediów, dziennikarstwa i komunikacji. Odbył się w dniach 24 - 26 stycznia i był pierwszym z głównych wydarzeń Roku Świętego. O tym ważnym wydarzeniu Włodzimierz Rędzioch rozmawiał z Paolo Ruffinim, prefektem Dykasterii ds. Komunikacji.

- Komu dedykowany jest Jubileusz Komunikacji?
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję