Reklama

Z naszej kuchni

Wytworne sałatki

Niewiele dań ma tak sporo zalet jak sałatki. Są smaczne, delikatne, a przy tym nieco pobudzają apetyt. Zalicza się je do dań lekko strawnych i - co bardzo ważne - możemy je przygotować niemal błyskawicznie.

Niedziela Ogólnopolska 1/2005

Fot: Katarzyna Nita

Fot: Katarzyna Nita

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z tuńczyka

Przepis na 6 porcji

2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym, 1/2 szklanki majonezu, 2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona), 2 jajka ugotowane na twardo, 1 cebula, sok z cytryny, szczypta świeżo mielonego białego pieprzu, duże liście sałaty, ugotowane na twardo przepiórcze jajka, świeże listki zielonej pietruszki do przybrania.

Pokrojoną w cienkie piórka cebulę parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy przelewając zimną wodą i odstawiamy do odsączenia. Do rozdrobnionego tuńczyka w sosie dodajemy cebulę, lekko kropimy sokiem z cytryny, dokładamy jajka posiekane razem z zieleniną, oprószamy pieprzem i łączymy z majonezem.
Rada: Ilość majonezu można zmienić - zależy ona od upodobań smakowych pani domu.
Porcje sałatki rozkładamy w pucharkach, przybieramy połówkami ugotowanych na twardo przepiórczych jajek i listkami pietruszki. Smak sałatki podniosą - zamiast pieczywa - kruche, posypane solą i kminkiem paluszki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka słoneczna

Przepis na 8 porcji (duża salaterka)

5 jaj ugotowanych na twardo, 1 puszka kukurydzy w zalewie, 2 średniej wielkości cebule, 1 szklanka (średniej wielkości słoik) marynowanych pieczarek, 1 szklanka majonezu, 1 łyżka siekanej zieleniny. Kto lubi, może dodać 2 drobno posiekane ząbki czosnku oraz 1 łyżeczkę drobno posiekanych młodych pędów czosnku, sól i pieprz do smaku.

Pokrojoną w kostkę cebulę parzymy na sicie wrzątkiem, przelewamy zimną wodą, odstawiamy do odsączenia. Na sicie odsączamy też kukurydzę - pozostałe składniki sałatki siekamy, łączymy razem, zalewamy majonezem, dodajemy zieleninę i doprawiamy do smaku. Sałatka powinna być lekko pikantna w smaku i zachować piękną, słoneczną barwę.
Porcje rozkładamy w pucharkach lub przekładamy do salaterki, której spód możemy wyłożyć liśćmi sałaty. Podajemy z pięknie zrumienionymi kromkami tostowego chleba lub z chrupkim pieczywem.

2005-12-31 00:00

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ile można spóźnić się do kościoła?

2025-10-04 21:04

[ TEMATY ]

Eucharystia

Msza św.

abp Andrzej Przybylski

Karol Porwich/Niedziela

Zwierzał mi się ktoś, że ma kłopoty z punktualnością. W zasadzie wszędzie się spóźnia, w tym również na niedzielne Msze św. Ta osoba, świadoma swojej wady, zapytała mnie, ile można się spóźnić do kościoła, żeby Msza św. niedzielna mogła być zaliczona jako spełniony obowiązek chrześcijański - pisze abp Andrzej Przybylski.

Zwierzał mi się ktoś, że ma kłopoty z punktualnością. W zasadzie wszędzie się spóźnia, w tym również na niedzielne Msze św. Ta osoba, świadoma swojej wady, zapytała mnie, ile można się spóźnić do kościoła, żeby Msza św. niedzielna mogła być zaliczona jako speł niony obowiązek chrześcijański. Dodała zaraz, że po noć wystarczy, jeśli się zdąży na czytanie Ewangelii, a właściwie to nawet tylko na moment Przeistocze nia chleba w Ciało Chrystusa i wina w Krew Pańską. Musiałem jej dopowiedzieć konkretnie i prosto: nie wystarczy!
CZYTAJ DALEJ

Panie, daj nam wiarę żywą

2025-09-30 11:27

Niedziela Ogólnopolska 40/2025, str. 22

[ TEMATY ]

homilia

adobe Stock

Każdy z nas w życiu mierzy się z trudnościami i pytaniami, które rodzą się w sercu. „Jak długo, Panie, mam wzywać pomocy – a Ty nie wysłuchujesz?” – woła prorok Habakuk. To słowa, które brzmią bardzo współcześnie. Ile razy bowiem człowiek pyta: dlaczego Bóg milczy, gdy cierpię, gdy się modlę, gdy walczę z problemami? Takie wołanie może być znakiem rozpaczy, ale może też stać się początkiem drogi prawdziwej wiary. Można ją opisać w trzech krokach.
CZYTAJ DALEJ

Cuda eucharystyczne i cuda wiary – przesłanie z Archidiecezjalnego Dnia Eucharystii w Sokółce

2025-10-05 16:20

[ TEMATY ]

Eucharystia

cud Eucharystyczny

Karol Porwich/Niedziela

„Nie wstydźmy się publicznie wyznawać naszej wiary w realną obecność Chrystusa w Eucharystii” - mówił abp Józef Guzdek podczas Archidiecezjalnego Dnia Eucharystii w Sokółce - miejscu Wydarzenia Eucharystycznego z 2008 r.

W pierwszą niedzielę października liczni wierni archidiecezji białostockiej zgromadzili się przy ołtarzu polowym przed Sanktuarium Najświętszego Sakramentu w Sokółce, by uczestniczyć w Eucharystii sprawowanej w ramach Archidiecezjalnego Dnia Eucharystii.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję