Reklama

Z naszej kuchni

Na obiad i na ciepłą kolację

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kotlety drobiowe

wg cioci Godziszewskiej

(Przepis na 4 porcje)

2 filety z kurczaka (waga mięsa po odrzuceniu skóry - 40-45 dag), sól, pieprz, 2 żółtka, sok i skórka otarta z całej cytryny, mąka do panierowania, tłuszcz do smażenia (oliwa i masło - pół na pół), 1 szklanka żurawin (mogą być mrożone), 1/2 szklanki esencjonalnego soku z jabłek.

Usiekane ostrym nożem lub tasakiem (ważne) mięso kropimy sokiem z cytryny, dodajemy żółtka, przyprawy, całość wyrabiamy. Dzielimy na 4 równe części, formujemy zgrabne kotlety - odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min. Oprószone mąką kotlety smażymy na bardzo gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron - powinny być dokładnie „przesmażone” do wewnątrz. Przekładamy na wygrzany półmisek, trzymamy w ciepłym miejscu pod przykryciem.
Do tłuszczu, w którym smażyły się kotlety, dajemy przebrane żurawiny, podlewamy 2 szklankami wody, lekko razem prażymy, rozprowadzając przy pomocy drewnianej łyżki cały pozostały ze smażenia tłuszcz. Powstały sos przecieramy przez sito, łączymy z esencjonalnym sokiem jabłkowym, całość - gdy trzeba - lekko doprawiamy do smaku, zagotowujemy.
Do gorącego sosu przekładamy kotlety, całość trzymamy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 3-5 min, od czasu do czasu lekko potrząsając rondlem, by połączyły się smaki.0
Kotlety podajemy z grubym, domowej roboty makaronem lub kładzionymi kluseczkami i owocową sałatką polaną spienionym sosem jogurtowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Napój ze świeżych truskawek

(Przepis na 1 litr napoju)

3 szklanki przebranych, umytych owoców, 3 szklanki przegotowanej wody, sok z cytryny, 4 łyżki cukru pudru.

Przygotowane owoce zasypujemy cukrem pudrem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Wodę zagotowujemy z kawałkiem bardzo cienko ściętej skórki z cytryny, odstawiamy do przechłodzenia.
Zmacerowane z cukrem truskawki przecieramy przez perlonowe sito, przepłukujemy przegotowaną wodą tak dokładnie, by na sicie pozostały wyłącznie pestki, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Gdy trzeba - całość dosładzamy płynnym miodem.
Napój podajemy w wysokich szklankach. Najsmaczniejszy jest zimny, sączony przez słomkę.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Agonia św. ojca Pio. Jak cierpiał wielki święty?

[ TEMATY ]

O. Pio

św. Ojciec Pio

wyd. Esprit

Ojciec Pio za życia cierpiał przede wszystkim z oskarżeń, które wysuwano przeciwko niemu. Często płakał z tego powodu. Jego beatyfikacja stała się możliwa dzięki Janowi Pawłowi II. Kapucyna i Papieża Polaka łączyła wyjątkowo bliska więź – mówi uznany włoski dziennikarz Renzo Allegri, autor książki „Zniszczyć Świętego. Śledztwo w sprawie prześladowania ojca Pio”.

Jakie oskarżenia kierowano przeciwko ojcu Pio?
CZYTAJ DALEJ

Dania/ Policja: zamknięto lotnisko w Kopenhadze z powodu dronów

2025-09-22 22:04

PAP

Samoloty nie mogą obecnie lądować ani startować na lotnisku Kastrup w Kopenhadze z powodu obecności dronów – poinformowała w poniedziałek wieczorem duńska policja.

– W okolicy zaobserwowano dwa lub trzy drony – przekazał agencji Ritzau Henrik Stromer z kopenhaskiej policji.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV do egzorcystów o posłudze „uwolnienia i pocieszenia”

2025-09-23 15:56

[ TEMATY ]

Leon XIV

Vatican Media

We włoskim Sacrofano odbył się XV Światowy Kongres Międzynarodowego Stowarzyszenia Egzorcystów, z udziałem około 300 kapłanów ze wszystkich kontynentów. W przesłanym z tej okazji pozdrowieniu i błogosławieństwie, Ojciec Święty wyraził uznanie wobec tych, którzy podejmują tę posługę i zachęcił, by sprawowali ją jako posługę „zarówno uwolnienia, jak i pocieszenia”.

Podsumowując obrady, które odbywały się na przedmieściach Rzymu od 15 do 20 września, Międzynarodowe Stowarzyszenie Egzorcystów, przywołuje słowa Ojca Świętego, które zostały odczytane na początku spotkania i towarzyszyły jego uczestnikom. Leon XIV w przesłanym pozdrowieniu docenił kapłanów, podejmujących tę „delikatną i bardziej niż kiedykolwiek potrzebną posługę egzorcysty”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję