Reklama

Z naszej kuchni

Przysmaki wielkanocne

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szynka wieprzowa pieczona

1 i 1/2 kg mięsa wieprzowego od szynki, zioła przyprawowe (liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, suszone owoce jałowca, 5 szt. suszonych owoców jarzębiny, kilka ziaren kminku oraz kilka ziaren kolendry - po utłuczeniu w moździerzu - kopiasta łyżka), 30 dag suszonych moreli, oliwa.

Morele moczymy w dwóch szklankach letniej, przegotowanej wody. Mięso, po wytarciu wilgotną, skropioną octem ściereczką, formujemy, odpowiednio nacinając - w prostokątny płat i lekko rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Tak przygotowane nacieramy dokładnie kompozycją ziół przyprawowych (z obu stron), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25 min w chłodne miejsce.
Brytfannę smarujemy obficie oliwą. Z zalewy wyjmujemy połowę wcześniej namoczonych moreli, odsączamy. Na rozłożonym mięsie układamy wzdłuż morele, całość rolujemy, obwiązujemy szczelnie bawełnianą nicią, wierzch smarujemy oliwą i opiekamy na rozgrzanej patelni, rumieniąc ze wszystkich stron. Gdy trzeba, dodajemy niewielką ilość oliwy. Zrumienione mięso przekładamy do przygotowanej brytfanny, wstawiamy do wygrzanego piekarnika, a do tłuszczu, który pozostał na patelni, wlewamy wodę, w której moczyły się morele, całość zagotowujemy - przelewamy do garnuszka; wodę przeznaczamy do podlewania mięsa w czasie pieczenia.
Gdy pieczeń jest prawie miękka, obkładamy mięso pozostałymi morelami, przykrywamy brytfannę i trzymamy w piekarniku jeszcze przez 10 min. Po tym czasie wyłączamy dopływ ciepła i mięso pozostawiamy w piekarniku, by pieczeń „doszła”.
Szynkę podajemy na zimno - pokrojoną w cienkie plastry lub na ciepło - polaną sosem przetartym wcześniej przez sito i doprawionym według własnego smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pascha - wg kuchni staropolskiej

(Przepis na głęboką, średniej wielkości salaterkę)

1/2 kg tłustego, doskonale roztartego białego sera, 1/2 szklanki słodkiej śmietany kremowej, 1/2 kostki (12,5 dag) śmietankowego masła, 5 żółtek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 1 szklanka rodzynków, 1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch, dodajemy - cały czas mieszając - ciepłą śmietanę. Pojemnik z masą stawiamy na naczyniu z gorącą wodą i na parze ubijamy, aż masa śmietanowo-jajeczna zgęstnieje. Zdejmujemy z pary i chłodzimy, od czasu do czasu mieszając. Masło ucieramy na puch, dodajemy - na przemian - cały czas mieszając, po łyżce masy i sera. Gdy składniki są utarte, dodajemy bakalie, mieszamy, przekładamy paschę do zwilżonej zimną wodą salaterki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem wykładamy na odpowiedniej wielkości talerz i przybieramy według własnych upodobań.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Abp Gądecki: kapłaństwo to nie jest fach, który można rzucić i zamienić na inny

2024-05-21 14:42

[ TEMATY ]

kapłaństwo

abp Stanisław Gądecki

Karol Porwich / Niedziela

„Niech nad waszą kapłańską służbą pośród Polonii i nie tylko czuwają słudzy Boży kard. August Hlond i ks. Ignacy Posadzy. Traktujcie poważnie wasze kapłaństwo, bo kapłaństwo to nie jest fach, który można rzucić i w każdej chwili zamienić na inny. Kapłaństwo jest wieczne” - mówił abp Stanisław Gądecki. Metropolita poznański przewodniczył w poznańskiej katedrze uroczystej Mszy św., połączonej z udzieleniem święceń diakonatu czterem alumnom i święceń prezbiteratu trzem diakonom Towarzystwa Chrystusowego.

W Eucharystii uczestniczyli generał księży chrystusowców ks. Krzysztof Olejnik TChr, prowincjałowie z Australii, Brazylii, USA, Niemiec, Wielkiej Brytanii i Francji, krajów, gdzie posługują chrystusowcy, rektor ks. dr Jan Hadalski i wychowawcy seminaryjni, siostry misjonarki, kapłani diecezjalni i zakonni oraz rodzice, krewni i przyjaciele alumnów.

CZYTAJ DALEJ

Zmarła śp. Teresa Nykiel - mama biskupa nominata Krzysztofa Nykiela

2024-05-21 21:48

[ TEMATY ]

ks. Krzysztof Nykiel

Karol Porwich /Niedziela

We wtorek 21 maja br. opatrzona świętymi sakramentami w 92 roku życia zmarła śp. Teresa Nykiel, Mama Jego Ekscelencji Księdza Biskupa nominata Krzysztofa Józefa Nykla, Regensa Penitencjarii Apostolskiej.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się w piątek 24 maja br. o godzinie 13.00, w kościele parafialnym pod wezwaniem świętego Rocha w Konopnicy (archidiecezja częstochowska, powiat wieluński).

CZYTAJ DALEJ

Archidiecezja Gdańska: nominacje proboszczowskie

2024-05-22 15:47

[ TEMATY ]

zmiany księży

Zmiany proboszczów

zmiany kapłanów

diecezja.gda.pl

W południe Święta Matki Kościoła, abp Tadeusz Wojda wręczył dekrety, na mocy których proboszczami zostali:

- ks. Mirosław Piskozub (dotychczasowy wikariusz w Bazylice Archikatedralnej) w Parafia Leźno

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję