(Przepis na 2 porcje)
1 opakowanie (20 dag) serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 1 duże jajko, 3 kopiaste łyżki mąki krupczatki, sól.
Serek łączymy z jajkiem, kiedy składniki się połączą, dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy - najlepiej drewnianą łyżką - jednolite, gładkie ciasto. Na wrzącą, lekko osoloną wodę kładziemy - koniecznie metalową, maczaną we wrzątku łyżką - zgrabne kluseczki. Wyjmujemy 2 min po wypłynięciu (cedzakową łyżką) i układamy na wygrzanych talerzach. Podajemy - według własnych upodobań - polane masłem ze zrumienioną bułeczką, spienionym, doprawionym do smaku sosem jogurtowym lub sosem ze zmiksowanych świeżych owoców. Doskonale smakują polane gęstą, kwaśną śmietaną i posypane cukrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu