Reklama

Z naszej kuchni

Desery dla Babci i Dziadka w dniu ich święta

Czy można ukochanej Babuni i Dziadziusiowi sprawić milszą niespodziankę niż zaproszenie na uroczysty podwieczorek przygotowany przez kochające wnuki? Zaproponowane desery smakują doskonale, a przygotowuje się je łatwo i szybko.

Niedziela Ogólnopolska 3/2003

Desery przygotowała p. Mariola
Zdjęcia: Grażyna Kołek

Desery przygotowała p. Mariola<br>Zdjęcia: Grażyna Kołek

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Lilia wodna

Deser należy przygotować w głębokich, szklanych pucharkach - wówczas prezentuje się bardzo okazale.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

(Przepis na 3 porcje)

1 puszka brzoskwiń w zalewie (6 połówek owocu), 1 jasna galaretka (agrestowa lub kiwi), 1 opakowanie śmietany w sprayu.

Każdą połówkę odsączonej z soku brzoskwini kroimy na cztery części, układamy na spodzie pucharka po dwie części (osiem sztuk) w kształcie gwiazdy i zalewamy dwoma łyżkami zimnej, lekko gęstniejącej galaretki, uważając, by ułożony z owoców kształt dokładnie się zachował. Przygotowane pucharki wstawiamy do lodówki, aż galaretka zastygnie, a uformowane w gwiazdę owoce mocno przylgną do spodu pucharka. Tak przygotowane owoce zalewamy świeżo rozpuszczoną, chłodną galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki, by całość zastygła. Ułożone na spodzie brzoskwinie wyglądają właśnie jak lilia wodna. Tuż przed podaniem każdy pucharek przybieramy bitą śmietaną w taki sposób, by wyeksponować urodę deseru.

Krem pomarańczowy z bananami

(Przepis na 8 porcji)

4 jajka, 4 płaskie łyżeczki mielonej żelatyny, 1 szklanka naturalnego soku pomarańczowego (może być sok z kartonu, ale niskosłodzony), sok z całej, dużej cytryny, 3 kopiaste łyżki cukru, 1 szklanka (0,25 l) śmietany kremówki, 3 duże, słodkie, bezpestkowe pomarańcze, 3 lekko dojrzałe banany.

Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Żółtka ubijamy z cukrem na puch, białka - z dodatkiem szczypty cukru. Sok z pomarańczy wraz z sokiem z cytryny (sok z cytryny lepiej przecedzić, by nie dostały się pestki) podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania. W gorącym soku rozpuszczamy "spuchniętą" żelatynę - dokładnie mieszamy, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na puch.
Ubite żółtka wstawiamy do naczynia z ciepłą wodą (naczynie powinno stać na parze, nie dotykając wrzątku), dodajemy sok, lejąc cienkim strumyczkiem i cały czas ubijając; w ciągu 3 min składniki powinny się dokładnie połączyć. Masę odstawiamy do przechłodzenia.
Zimną masę jajeczną łączymy z ubitymi białkami i śmietaną. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i natychmiast nakładamy do pucharków, przekładając jednocześnie plasterkami bananów i cząstkami pomarańczy. Krem można przetrzymać w lodówce nawet przez 2 godz. Najsmaczniejszy - z dodatkiem małych biszkopcików szampanek lub kruchych ciasteczek.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Przewodniczący KEP: Rok Jubileuszowy był czasem łaski, w którym uczyliśmy się zakorzeniać w chrześcijańskiej nadziei

Niech jubileuszowe doświadczenie przebaczenia, odnowienia relacji i odkrywania obecności Chrystusa w naszej codzienności umocni naszą odwagę, by w świecie pełnym niepewności być znakiem nadziei dla innych – zaznaczył przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Tadeusz Wojda SAC z okazji kończącego się Roku Jubileuszowego 2025.

Przewodniczący KEP przypomniał, że dobiega końca Rok Jubileuszowy 2025, przeżywany pod hasłem „Pielgrzymi nadziei”. „Był to czas łaski, w którym uczyliśmy się zakorzeniać w chrześcijańskiej nadziei i dzielić się nią z innymi” – podkreślił.
CZYTAJ DALEJ

Kalendarz Adwentowy: Nowy początek!

2025-11-29 08:23

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

MK

Co gdyby znany z dzieciństwa czekoladkowy Kalendarz Adwentowy przenieść w sferę duchową?
Portal niedziela.pl oraz Niezbędnik Katolika na czas Adwentu przygotował specjalny internetowy kalendarz adwentowy.
Kalendarz Adwentowy to cykl rekolekcyjny, w którym każdego dnia, odkrywając kolejne okienko kalendarza, będziecie odkrywać nowe materiały pomocne w duchowym wzroście.
Oprócz tego każdego dnia będzie czekało na Was: słowo dnia, refleksja, wyzwanie i modlitwa.
Całość ubogaci rozważanie ks. Krzysztofa Młotka.
Przeżyjmy ten wyjątkowy czas razem.
Niech to będzie nowy początek!

1 30 listopada 2 1 grudnia 3 2 grudnia 4 3 grudnia 5 4 grudnia 6 5 grudnia 7 6 grudnia 8 7 grudnia 9 8 grudnia 10 9 grudnia 11 10 grudnia 12 11 grudnia 13 12 grudnia 14 13 grudnia 15 14 grudnia 16 15 grudnia 17 16 grudnia 18 17 grudnia 19 18 grudnia 20 19 grudnia 21 20 grudnia 22 21 grudnia 22 grudnia 24 23 grudnia 25 24 grudnia Promuj akcję na swojej stronie internetowej
CZYTAJ DALEJ

Polonez Boga. Królowa polskich kolęd

2025-12-23 20:07

[ TEMATY ]

Milena Kindziuk

Red

Tajemnica tej kolędy nie kończy się na historii. „Bóg się rodzi” nie jest tylko opowieścią o Betlejem sprzed dwóch tysięcy lat, ani tylko o Polsce sprzed wieków. Śpiewając ją, wyznajemy coś bardzo osobistego: że Bóg wciąż może rodzić się w ludzkim sercu.

Wystarczą pierwsze słowa: „Bóg się rodzi…” – i nagle wszystko wokół się zmienia. Cichną rozmowy przy wigilijnym (a potem świątecznym) stole, ustaje brzęk sztućców, jakby ktoś nacisnął niewidzialny przycisk pauzy. Zostaje tylko dźwięk – dostojny, polonezowy, śpiew, który wciąga wszystkich.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję