Reklama

Z naszej kuchni

Patisony - piękno wczesnej jesieni

Zaliczany do rodziny dyniowatych, patison ma kształt talerzowy i pięknie karbowany brzeg - potocznie nazywa się to warzywo latającym talerzem. Ceniony przez smakoszy, szczególnie na południu Europy, i u nas zaczyna się cieszyć powodzeniem - i słusznie!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa krem z patisona

Przepis na 4 porcje

2 młode (do 12 cm) patisony, 1 cebula, 2 średniej wielkości marchewki, 1 łodyga selera naciowego, 3 szklanki rosołu (może być z koncentratu), 1 łyżka masła, 1/2 szklanki śmietany lub naturalnego jogurtu, sól, cukier, szczypta przyprawy curry, 2 kopiaste łyżki zrumienionych płatków migdałowych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pozbawione skóry i gniazd nasienych patisony rozdrabniamy, marchewkę kroimy w niezbyt grube talarki, w podobny sposób kroimy pozbawiony twardych włókien seler naciowy, cebulę siekamy. Przygotowane warzywa lekko podsmażamy na maśle - nie dłużej jak 2 min - często mieszając, podlewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem. Gdy miękkie, miksujemy lub przecieramy przez perlonowe sito, doprawiamy do smaku i ponownie zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę ze śmietaną lub jogurtem, dokładnie spienionym z żółtkiem, i lekko podgrzewamy - nie dopuszczając do zagotowania. Zupę podajemy w kokilkach, posypaną zrumienionymi płatkami migdałowymi.

Patisony w pomidorach

Przepis na 4 porcje

4 patisony (do 15 cm), 1 cebula, 2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony), 2 łyżki pasty pomidorowej, 1/2 szklanki soku z pomidorów, 1 łyżka pikantnego keczupu, sól, pieprz, oliwa lub olej.

Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych patisony kroimy w zgrabną, niezbyt grubą kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pastę pomidorową, koperek, keczup. Składniki w czasie smażenia dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity, gęsty sos. Do gorącego sosu wrzucamy patisony, dodajemy przyprawy, składniki lekko mieszamy, zalewamy sokiem z pomidorów i - gdy trzeba - dodajemy taką ilość wody, by jarzyny były zakryte. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 7 min. Patisony powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs, do dań bezmięsnych, do ugotowanych na twardo jajek lub z ugotowanym na sypko ryżem.
Potrawa bardzo dobrze smakuje także następnego dnia, podana na zimno, jako pikantna zakąska.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Teologowie z KUL reagują na zarzuty w sprawie Chanuki

2025-12-19 17:14

[ TEMATY ]

KUL

teolog

chanukowa świeca

pixabay.com/

świace chanukowe

świace chanukowe

Chrześcijaństwo bez judaizmu nie istnieje, a współczesny antysemityzm nosi znamiona dawno potępionej herezji - piszą członkowie Koła Naukowego Teologów KUL w nowym stanowisku dotyczącym dialogu chrześcijańsko-żydowskiego. Autorzy dokumentu, powołując się na nauczanie Soboru Watykańskiego II, podkreślają, że dialog z Żydami nie jest opcją fakultatywną, lecz koniecznością dla duchowego zdrowia Kościoła. Poruszono także kwestie stosunku katolików do święta Chanuki oraz literatury talmudycznej, przestrzegając jednocześnie przed postawą „ciasnego symetryzmu” w relacjach międzyreligijnych.

- W odpowiedzi na list otwarty przeciwko rokrocznemu obchodzeniu żydowskiego święta Chanuki na KUL, jako teolodzy postanowiliśmy dokonać przypomnienia katolickiego nauczania i optyki na temat dialogu z judaizmem. Nie robimy tego w duchu kontrreformacyjnym czy konfrontacyjnym, ale po to, by w osobach niemających jakiejś pogłębionej wiedzy w tym temacie rozwiać wątpliwości, jak na to zagadnienie patrzy cały Kościół, z Żyjącym Piotrem na czele. Tak, by nikt nie wziął za nauczanie Kościoła pewnych osobistych wątpliwości czy uprzedzeń takiej, czy innej grupy osób. Jest to wyraz naszej misji kroczenia, jako teolodzy, ramię w ramię z Kościołem, w charakterze uczniów, a nie recenzentów - mówi KAI ks. dr Karol Godlewski z KUL.
CZYTAJ DALEJ

Dyspensa na 26 grudnia

2025-12-20 16:05

[ TEMATY ]

bp Tadeusz Lityński

dyspensa

Zielona Góra

Karolina Krasowska

Wszystkim duszpasterzom i wiernym diecezji udzielam pasterskiego błogosławieństwa na czas Roku Jubileuszowego – mówi pasterz diecezji

Wszystkim duszpasterzom i wiernym diecezji udzielam pasterskiego błogosławieństwa na czas Roku Jubileuszowego – mówi pasterz diecezji

Bp Tadeusz Lityński udzielił dyspensy od zachowania czwartego przykazania kościelnego 26 grudnia 2025.

Dyspensa od zachowania czwartego Przykazania Kościelnego
CZYTAJ DALEJ

Ostatnie dni Adwentu ze św. Józefem

2025-12-21 15:18

ks. Łukasz Romańczuk

Na zakończenie peregrynacji ikony św. Józefa w parafii Wniebowzięcia NMP we Wrocławiu- Ołtaszynie uroczystej Mszy świętej przewodniczył abp Józef Kupny, który także zawierzył parafię św. Józefowi. Na zakończenie poświęcona została odnowiona figura św. Józefa, która została ustawiona na placu kościelnym przy południowej ścianie kościoła.

W słowie wprowadzającym w Liturgię ks. Mariusz Sobkowiak, proboszcz parafii zaznaczył także okoliczność 20. rocznicy nominacji na biskupa. - 21 grudnia 2005 roku papież Benedykt XVI ogłosił nominacje ks. Józefa Kupnego na biskupa pomocniczego Archidiecezji Katowickiej. Chcemy podczas tej Mszy świętej otoczyć księdza arcybiskupa swoją modlitwą - podkreślił kapłan.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję