Reklama

Z naszej kuchni

Coś z mięs

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sznycelki w śmietanie - przepis na 6 porcji

1/2 kg mielonego mięsa, 2 cebule, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki mleka, 2 jajka, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, ulubiona przyprawa ziołowa, mąka krupczatka do panierowania, olej do smażenia, 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, 1 szklanka utartego, pikantnego żółtego sera.

Do mięsa dodajemy najdrobniej usiekaną, lekko podsmażoną cebulę, jajka, zmieszaną z mlekiem tartą bułkę i wszystkie przyprawy. Kto lubi, może dodać nieco suchego, mielonego czosnku. Z wyrobionej mięsnej masy formujemy zgrabne sznycelki - po 2 na osobę, lekko oprószamy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy utartym serem, zalewamy śmietaną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Potrawa jest gotowa, gdy śmietana z wierzchu lekko się zrumieni. Podajemy do młodych ziemniaków, obficie posypanych świeżym koperkiem, do ugotowanego na sypko ryżu czy makaronu z dodatkiem delikatnej w smaku sezonowej surówki.

Placki z gotowanego mięsa - przepis na 6 porcji

Gotowane mięso i twarde warzywa (marchewka, korzeń pietruszki, seler) z rosołu, 30 dag surowego, mielonego mięsa, 1 duża cebula, 25 dag pieczarek, 3 łyżki tartej bułki, 1/2 szklanki zimnego mleka, 1 czubata łyżeczka musztardy, sól, pieprz, papryka, majeranek, olej do smażenia, mąka krupczatka do oprószenia placków.
Pieczarki i cebulę lekko podsmażamy na tłuszczu, odstawiamy do wychłodzenia. Mięsa (surowe i gotowane), jarzyny oraz zasmażane wraz z cebulą grzyby przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy wymieszaną z mlekiem tartą bułkę - całość odstawiamy w chłodne miejsce na 1/2 godz. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy i formujemy z mięsa placki (jak placki ziemniaczane) - obsypujemy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe powinny mieć apetyczny jasnobrązowy kolor.
Podajemy z grubym makaronem typu wstążki lub z kluseczkami kładzionymi z półfrancuskiego ciasta oraz pikantnym sosem, np. pieczarkowym, pomidorowym, węgierskim lub rumianym-cebulowym i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.
Rada: Placki możemy przygotować z samego surowego mięsa, ale wówczas należy wziąć podwójną ilość cebuli i grzybów oraz dodać 2 jajka, a gdy masa będzie zbyt lekka, dosypać nieco tartej bułki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

#LudzkieSerceBoga: Święci i ich rozkosze – tu chodzi o ciebie!

[ TEMATY ]

#LudzkieSerceBoga

Anna Wiśnicka

Serce Jezusa, rozkoszy wszystkich świętych… To już ostatnie wezwanie litanii i ostatnie nasze czerwcowe rozważanie. Kryje ono w sobie tak wiele treści!

Serce Jezusa, zjednoczenie z Nim na wieczność będzie… rozkoszą. Może nas dziwić nieco użycie tego słowa, które kojarzy nam się przede wszystkim ze sferą zmysłową. Niech więc nas zdziwi. Ma nam bowiem uzmysłowić (sic!), że zbawienie, którego pragniemy, nie będzie tylko „moralnym zwycięstwem”, ale ostatecznym i całkowitym uszczęśliwieniem nas całych. Będzie spełnieniem i nasyceniem wszystkich naszych pragnień i tęsknot. Zjednoczenie z Jezusem „usatysfakcjonuje” nas we wszystkich wymiarach i aspektach naszego człowieczeństwa. Nie tylko duchowo, moralnie czy intelektualnie. Na dodatek – ponieważ Bóg jest nieskończony – nie będzie to „satysfakcja” jednorazowa. Świetnie ujął to C.S. Lewis, fragmenty powieści którego przytoczyliśmy wczoraj, kiedy w zakończeniu sagi, opisując egzystencję zbawionych, „refrenem” swojego opowiadania uczynił wezwanie: „Dalej wzwyż i dalej w głąb!”, sugerując wyraźnie czytelnikowi, że egzystencja ta nie ma w sobie nic statycznego, ale jest niekończącą się podróżą we wciąż przyspieszającym tempie w głąb tego, co Dobre, Prawdziwe i Piękne.
CZYTAJ DALEJ

Miesiąc Najdroższej Krwi

[ TEMATY ]

Krew Chrystusa

Przenajdroższa Krew Chrystusa

Karol Porwich/Niedziela

Lipiec poświęcony jest czci Najdroższej Krwi Pana Jezusa. W rozważaniach, chcemy pokazać dar, jakim było i jest przelanie przez naszego Odkupiciela drogocennej Krwi.

Boży Syn nie tylko w czasie Męki, ale dużo wcześniej przelewał Krew, by odkupić rodzaj ludzki. Przypominają nam o tym nabożeństwa, które mają na celu uczczenie Meki Pańskiej, ale też te szczególnie poświęcone Przenajdroższej Krwi Pana Jezusa.
CZYTAJ DALEJ

Łódzkie: Muzyczne Kolory Polski

2025-06-30 17:25

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Pixabay

Już po raz 26. w regionie łódzkim odbędą się Muzyczne Kolory Polski, czyli wędrowny festiwalu Filharmonii Łódzkiej im. Artura Rubinsteina. Festiwal „Muzyczne Kolory Polski” charakteryzuje się prezentacją muzyki w wykonaniu kameralnym, obejmującą zarówno muzykę świecką, jak i religijną, od baroku po współczesność.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję