Reklama

Z naszej kuchni

Późnowiosenne domowe przetwory

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Łatwe do przygotowania i niezbyt kosztowne są dżemy, czyli rozgotowane owoce zawieszone w gęstej galaretce. Do ich przygotowania możemy zużyć owoce "niewymiarowe", a także łączyć owoce w ciekawe smakowo kompozycje.

Dżem malinowy

Są dwa sposoby przygotowania malinowego dżemu. Zdrowszy jest dżem z pestkami, które doskonale czyszczą jelita. Dżem przeznaczony dla małych dzieci lepiej jest przetrzeć przez sito.
1 kg świeżych, lekko dojrzałych malin, 3 szklanki cukru, 1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych, czerwonych porzeczek.
Opłukane, lekko odsączone maliny kładziemy do rondla, przesypujemy cukrem, odstawiamy na 20 min. Po tym czasie na niewielkim ogniu podgrzewamy do momentu, aż się zagotują, wlewamy sok wyciśnięty z porzeczek (sok najłatwiej jest wycisnąć przy pomocy sokowirówki) i gotujemy ok. 20 min.
Rada: Dżemu z malin nie mieszamy, tylko lekko potrząsamy garnkiem, by owoce się nie rozpadły.
Gorący dżem przekładamy do wygrzanych słoiczków, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez 15 min w temp. 85oC. Gdy ostygnie, opisujemy i ustawiamy w ciemnym, chłodnym, pozbawionym przewiewów miejscu.
Rada: Jeżeli chcemy mieć dżem bez pestek, maliny z dodatkiem dwóch łyżek wody lekko rozprużamy, przecieramy przez perlonowe sito i dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dżem truskawkowy

1 kg truskawek, 2 szklanki cukru, 1 szklanka surowego soku wyciśniętego z czerwonych porzeczek.
W czasie płukania truskawek wybieramy kilkanaście jędrnych i odkładamy. Pozostałe truskawki dajemy do rondla, miażdżymy widelcem lub drewnianym tłuczkiem, przesypujemy cukrem, na wierzch układamy odłożone wcześniej owoce, całość przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 godz. Po tym czasie naczynie z truskawkami stawiamy na niewielkim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gdy truskawki się zagotują, wlewamy surowy sok porzeczkowy i - nie mieszając! - gotujemy na małym ogniu przez 20 min. Dżem jest gotowy, gdy owoce są szkliste. Gorący, przekładamy do przygotowanych, idealnie czystych słoiczków, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy w temp. 85oC przez 15 min i odstawiamy we właściwe miejsce - dżem przechowa się doskonale nawet przez rok.

Dżem z czarnych jagód

Czarne jagody doskonale wpływają na wzrok, a więc dżem powinny jeść nie tylko dzieci, ale i osoby spędzające dużo czasu przy komputerze.
6 szklanek świeżo zebranych czarnych jagód, 2 szklanki cukru.
Jagody płuczemy i odsączamy na sicie. W szerokim, płaskim rondlu przesypujemy owoce cukrem i od razu stawiamy na niewielkim ogniu; doprowadzamy do wrzenia i bardzo wolno (owoce powinny tylko lekko "mrugać") podsmażamy przez 20 min. Gorącym dżemem napełniamy wygrzane, najlepiej o równie wysokiej temperaturze słoiki. Po dokładnym zamknięciu pasteryzujemy w temp. 85oC przez 15 min. Słoiczki po opisaniu trzymamy w chłodnym, ciemnym, pozbawionym przewiewów miejscu.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kryzys powołań a szkoły katolickie – wyzwania i szanse

2025-11-20 21:02

[ TEMATY ]

szkoły katolickie

Andrzej Sosnowski

Red.

Andrzej Sosnowski

Andrzej Sosnowski

Szkoły katolickie prowadzone przez zgromadzenia zakonne przez dziesięciolecia były nie tylko instytucjami edukacyjnymi, lecz także żywymi zasobnikami powołań — wielu absolwentów internatów zakonnych wkraczało później do nowicjatu czy seminariów. Dziś ten mechanizm traci siłę.

Według najnowszych danych (stan na 1 października 2025 r.) do seminariów zakonnych w Polsce przystąpiło tylko 101 nowych kandydatów, podczas gdy pięć lat temu ich liczba była znacznie wyższa. Łączna liczba kleryków w seminariach zakonnych zmalała do 479 osób, co sprawia, że zgromadzenia prowadzące szkoły stoją przed poważnym ryzykiem utraty duchowej misji.
CZYTAJ DALEJ

Nieostrożne korzystanie z AI może skutkować zwolnieniem dyscyplinarnym

2025-11-21 13:23

[ TEMATY ]

sztuczna inteligencja

Adobe.Stock

Pracownik, który korzysta z pomocy sztucznej inteligenci (AI) na firmowym sprzęcie, nawet jeśli pracodawca nie uregulował zasad jej używania, naraża się na nieprzyjemne konsekwencje. Zwłaszcza, jeśli omyłkowo ujawni tajemnicę służbową lub narazi swoją organizację na straty: wówczas istnieje ryzyko nawet tzw. dyscyplinarki - informuje portal Prawo.pl.

Sztuczna inteligencja jest dziś przez wiele firm traktowana jako narzędzie optymalizacyjne: w HR czy procesach rekrutacyjnych. Problem pojawia się jednak wówczas, gdy pracownicy zaczynają korzystać z AI (np. ogólnodostępnego w internecie ChataGPT) przy wykonywaniu swoich obowiązków, nie informując o tym pracodawcy albo wręcz wbrew jego zakazowi.
CZYTAJ DALEJ

Bp Artur Ważny: powstaje ogólny program Szkoły Katechistów w Polsce

2025-11-21 15:30

[ TEMATY ]

bp Artur Ważny

BP Episkopatu

Bp Artur Ważny

Bp Artur Ważny

- Katechista jest dziś potrzebny Kościołowi bardziej niż kiedykolwiek - mówi bp Artur Ważny, przewodniczący Zespołu KEP ds. Katechezy Parafialnej. Bp Ważny w rozmowie z KAI opowiada o pracach nad ogólnym programem Szkoły Katechistów w Polsce i zwraca uwagę, że nie chodzi o tworzenie mini wydziałów teologii. - Katecheta parafialny nie ma być wykładowcą ale świadkiem i ewangelizatorem - podkreśla. Bp Ważny mówi również o konieczności deklerykalizacji katechezy parafialnej i osadzenia jej w środowisku wspólnot parafialnych.

Maria Czerska (KAI): Księże Biskupie, w ramach prac Zespołu KEP ds. Katechezy Parafialnej odbyło się ogólnopolskie spotkanie dotyczące Szkół Katechistów. Kto w nim uczestniczył?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję