Dzięki znowelizowanej ustawie o podatku od towarów i usług każdy przedsiębiorca może przekazać bezpłatnie darowiznę żywnościową. W Światowym Dniu Żywności w Polsce ruszają pierwsze dostawy produktów spożywczych podarowanych Bankom Żywności przez firmę Tesco.
- Do tej pory producentom i hurtownikom bardziej opłacało się żywność zutylizować niż przekazać potrzebującym, co powodowało marnowanie się produktów spożywczych na ogromną skalę - zaznaczył Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności, podczas dzisiejszej konferencji prasowej zorganizowanej w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Jednak od 1 października 2013 r. wszyscy przedsiębiorcy mogą przekazywać żywność na cele charytatywne bez płacenia podatku VAT. Zmiana prawa weszła w życie dzięki nowelizacji ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Jak zaznaczył Borowski, w Polsce potrzeby żywnościowe są bardzo duże. Według danych GUS, odsetek osób żyjących w Polsce poniżej granicy skrajnego ubóstwa jest niezmienny od 2011 r. i wynosi 6,7 proc. Najczęściej są to osoby bezrobotne oraz rodziny wielodzietne. Tymczasem w Polsce marnuje się rocznie nawet do 600 tys. ton żywności. Zmiana w tej kwestii jest możliwa, jeśli przedsiębiorcy opowiedzą się po stronie odpowiedzialnego zarządzania żywnością i zdecydują się przekazać ją na cele charytatywne.
Reklama
- Banki żywności znają środowiska potrzebujących w swoim regionie, województwie i codziennie dostarczają im pomocy - zapewnił prezes Federacji. - Z kolei producent, który chce przekazać żywność na cele charytatywne nie musi się martwić, jak to zrobić.
Jednym z korzystających z pomocy Banków Żywności jest Bielańskie Stowarzyszenie Rodzin Wielodzietnych. Jego prezes, Waldemar Wasiewicz, podziękował Federacji w imieniu 360 zrzeszonych w nim rodzin. - W naszych rodzinach co roku do szkoły jednocześnie idzie pięcioro lub sześcioro dzieci. Rodzice muszą nieźle się nagimnastykować, by kupić im wszystkim podręczniki - powiedział podczas konferencji. - Dzięki pomocy żywnościowej, w tym roku duża część tych rodzin mogła zaoszczędzić pieniądze zazwyczaj przeznaczane na jedzenie i wydać je na szkolne wyprawki. W samym tylko 2012 r. nasze stowarzyszenie objęło pomocą 1506 osób, w tym ponad tysiąc dzieci - dodał Wasiewicz.
Magdalena Krajewska, prezes Banku Żywności SOS w Warszawie przypomniała, że niedożywienie wynika nie tylko z braku wystarczającej ilości pożywienia, ale także z kiepskiej jakości kupowanych przez ubogie rodziny produktów, których spożywanie prowadzi do poważnych chorób. Dlatego misją Federacji jest także edukowanie najuboższych na temat zdrowego odżywiania oraz dostarczanie im pełnowartościowych produktów.
Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego. Jej misją jest przeciwdziałanie marnowaniu i niedożywieniu w Polsce. Federacja zrzesza 30 Banków Żywności działających na terenie całego kraju. Banki udzielają codziennej, bezpłatnej pomocy blisko 3600 organizacjom charytatywnym i instytucjom społecznym, za pośrednictwem których żywność trafia do 1 mln 500 tys. osób najbardziej potrzebujących. W 2012 r. Banki Żywności przekazały łącznie 68 tys. ton artykułów spożywczych. W samej tylko Warszawie z ich pomocy korzystają ośrodki pomocy społecznej, schroniska dla bezdomnych oraz organizacje charytatywne.
Światowy Dzień Żywności obchodzony jest 16 października od 1979 r. Jego celem jest pogłębianie świadomości społecznej na temat problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem. W tym roku z tej okazji w Polsce ruszają pierwsze dostawy żywności podarowanej Bankom przez firmę Tesco. 16 października Tesco podarowała Bankowi Żywności SOS ponad tonę produktów m. in. warzywa, owoce i artykuły spożywcze sypkie.