Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Dyniowe przetwory

To jesienne warzywo ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Jest niskokaloryczne, za to zawiera dużo błonnika. Świetnie więc wpływa na naszą sylwetkę. Dziś prezentujemy przepisy na dietetyczne dżemy i musy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dżem z dyni i jabłek

SKŁADNIKI :
*1,5 kg miąższu dyni
*1 kg słodkich jabłek
*2 cytryny
*10 dag cukru
*kora cynamonu lub kawałek imbiru

Wykonanie:
1. Z jabłek zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne i ogonki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Miąższ dyni zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
3. Jabłka i dynię wymieszaj, gotuj w rondlu na małym ogniu pod przykryciem.
4. Po 20 min dodaj mały kawałek kory cynamonu lub kawałek imbiru o długości 2-3 cm. Gotuj przez 10 min.
5. Przez sitko wlej sok z cytryny, posłódź, wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 min, mieszając, aż cukier się rozpuści się. Wyjmij korę/imbir.
6. Wrzący dżem przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę.
Dobra rada: jabłka można zastąpić pigwą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dżem z dyni z aronią

SKŁADNIKI :
*1 kg miąższu dyni
*1 kg aronii
*1 duża pomarańcza
*kilka łyżek wody
*1 szklanka cukru

Reklama

Wykonanie:
1. Owoce aronii umyj, osusz na sicie. Odrzuć ogonki.
2. Przebraną aronię wsyp do emaliowanej miski, drewnianą łyżką/pałką rozgnieć, wymieszaj z cukrem. Przykryj i pozostaw na minimum 4 godz., aby puściła sok.
3. Miąższ dyni zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rondla, dodaj kilka łyżek wody (ilość wody zależy od soczystości dyni) i gotuj przez 20 min.
4. Dodaj aronię, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 min.
5. Przez sitko wlej sok z pomarańczy – gotuj, mieszając, przez 5 min.
6. Gotujący dżem przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę przez gotowanie.

Mus z dyni i rokitnika

SKŁADNIKI:
*2 kg miąższu dyni
*1 i 1/2 szklanki jagód rokitnika
*1 pomarańcza
*20 dag cukru
*1/2-1 szklanki wody

Wykonanie:
1. Miąższ dyni zetrzyj na tarce, zasyp cukrem, przykryj i odstaw, aż puści sok.
2. Dynię przełóż do rondla, zalej wodą, przykryj i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj na małym ogniu przez 15 min, mieszając od czasu do czasu.
3. Jagody rokitnika delikatnie opłukaj na sicie, odrzuć ogonki. Rozgnieć je drewnianą łyżką w emaliowanej misce, dodaj do dyni i gotuj razem przez 20 min.
4. Przez sitko wlej sok z pomarańczy, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj, aż cukier się rozpuści.
5. Zdejmij masę z gazu, lekko ostudź, a następnie przetrzyj przez sito.
6. Mus doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Szybko przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę przez gotowanie.

Mus z dyni z żurawiną

SKŁADNIKI:
*2,5 kg dyni
*30 dag żurawiny
*20 dag cukru
*1szklanka wrzącej wody
*3 goździki

Wykonanie:
1. Owoce żurawiny umyj, osącz na sicie, rozgnieć drewnianą łyżką, aby puściły sok.
2. Dynię umyj, podziel na kawałki, usuń pestki i skórkę. Miąższ dyni pokrój w kostki o grubości 1-2 cm.
3. W rondlu rozpuść cukier w wodzie, dodaj dynię, przykryj. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu przez 35 min.
4. Do gotującej się dyni dodaj żurawinę z sokiem oraz goździki (lekko rozgniecione trzonkiem noża) i gotuj przez 10 min, stale mieszając.
5. Rondel zdejmij z ognia, ugotowaną dynię z żurawiną lekko ostudź. Wyjmij goździki, masę przetrzyj przez sito. Ponownie doprowadź do wrzenia i szybko przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę przez gotowanie.

2024-10-22 13:24

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Abp Galbas: czasem Bóg kojarzy nam się z mieszanką księgowej i policjanta

2024-12-25 19:29

[ TEMATY ]

Boże Narodzenie

Abp Adrian Galbas

BP KEP

Czasem Bóg kojarzy nam się z mieszaniną okrutnej księgowej i surowego policjanta; tymczasem On jest całkiem inny: dostępny, bliski, zawsze gotowy na spotkanie - mówił podczas mszy św. w uroczystość Narodzenia Pańskiego metropolita warszawski abp Adrian Galbas.

Mszę św. z okazji uroczystości Narodzenia Pańskiego abp Galbas odprawił w archikatedrze św. Jana Chrzciciela w Warszawie.
CZYTAJ DALEJ

Papież apeluje o pokój i darowanie długów krajom najuboższym

2024-12-26 13:38

[ TEMATY ]

papież Franciszek

PAP/EPA/GIUSEPPE LAMI

Po odmówieniu modlitwy „Anioł Pański” i udzieleniu apostolskiego błogosławieństwa Ojciec Święty przypomniał o znaczeniu otwarcia Drzwi Świętych w rzymskim więzieniu Rebibbia, zaapelował o apeluj o pokój i darowanie długów krajom najuboższym.

Pozdrawiam was wszystkich, rzymian, pielgrzymów z Włoch i z różnych krajów. Myślę, że wielu z was odbyło jubileuszową podróż do Drzwi Świętych Bazyliki św. Piotra. Jest to piękny znak, który wyraża sens naszego życia: iść na spotkanie z Jezusem, który nas miłuje i otwiera nam swoje ciało, abyśmy mogli wejść do Jego Królestwa miłości, radości i pokoju. Dziś rano otworzyłem pierwsze Drzwi Święte po tych w Bazylice św. Piotra w rzymskim więzieniu Rebibbia - była to, że, tak powiem katedra cierpienia i nadziei.
CZYTAJ DALEJ

Projektant zabawek erotycznych dla dorosłych prezentuje szopkę na wystawie watykańskiej

2024-12-26 11:08

[ TEMATY ]

Watykan

Włodzimierz Rędzioch

Nie osłabły kontrowersje wokół maskotki o nazwie „Luce”, jaką dla Watykanu na Rok Jubileuszowy zaprojektował Simone Legno, włoski twórca marki Tokidoki. Nie tak dawno okazało się, że firma współpracowała także z brytyjskim producentem zabawek erotycznych Lovehoney. Podobnie jak nowa maskotka, wraz z towarzyszącymi jej dodatkowymi maskotkami o imionach Fe, Xin i Sky, erotyczne zabawki są inspirowane japońską estetyką kiczu – podaje portal „Life Site News”. Firma Tokidoki promowała też miesiąc gejowskiej „Dumy” materiałami podobnymi w stylu do watykańskich maskotek. Teraz Simone Legno zaprezentował swoją szopkę w ramach wystawy „100 szopek w Watykanie”.

Lovehoney zainicjowała we współpracy z Tokidoki nową serię swoich erotycznych produktów w październiku 2016 r. Pooneh Mohajer, współzałożycielka Tokidoki, stwierdziła wówczas, że nowy projekt ma na celu promowanie „znaczenia zdrowia seksualnego i ogólnego dobrego samopoczucia”. Docelowy klient to dla obu firm osoby w wieku od 18-30 ze względu na popularność w tej grupie kultury japońskiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję