Najbardziej wartościowe dla zdrowia są czerwone winogrona. Jeżeli nie były pryskane, powinniśmy zjadać je razem ze skórką, gdyż jest ona bogata w resweratrol. Działa on przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Hamuje powstawanie zakrzepów, a także zapobiega tworzeniu się komórek rakowych.
Winogrona zawierają cukry, a także witaminy: A, C, PP, B1, B2 i wiele soli mineralnych, takich jak: sód, wapń, potas, magnez i mangan, jod, fosfor, żelazo i chrom. Pomagają one w walce z cholesterolem, są dobre dla skóry i włosów. Mają działanie oczyszczające szczególnie w przypadku wątroby, nerek i jelit. Zapobiegają osteoporozie, są zalecane osobom cierpiącym na anemię, dnę moczanową i bóle reumatyczne. Wzmacniają odporność, wywierają korzystny wpływ na serce i układ krwionośny. Powinny je spożywać osoby przemęczone i osłabione, szczególnie dzieci. Oprócz świeżych warto także jeść suszone owoce winogron w postaci rodzynek. Z winogrona możemy przygotować także dżem, sok, galaretkę. Wino z czerwonych winogron pozytywnie wpływa na układ trawienny, nerwowy, hormonalny i krwionośny.
Przeciwwskazania
Winogron nie powinny spożywać osoby cierpiące na cukrzycę, gdyż zawierają one naturalne cukry, a także osoby zmagające się z nadkwaśnością żołądka lub mające problemy z refluksem żołądkowo-przełykowym. Po spożyciu winogron u niektórych osób mogą się pojawić reakcje alergiczne, takie jak swędzenie, obrzęk lub wysypka.
Winogrona kupione w sklepie mogą zawierać szkodliwe dla naszego organizmu pestycydy. Pamiętajmy, aby dobrze je umyć przez spożyciem.
Jest cukrem, który w sposób naturalny występuje w owocach, miodzie i niektórych warzywach, np. w marchewce czy szparagach.
Obok tego, że naturalnie występuje w roślinach, fruktoza wchodzi w skład syropu z agawy, syropu klonowego oraz sztucznie wytworzonego syropu glukozowo--fruktozowego, który mocno obciąża organizm. Fruktoza przekształcana jest w jelitach i wątrobie w glukozę, dlatego nadmierne jej spożywanie mocno obciąża wątrobę. Cukier ten ma niski indeks glikemiczny, rekomendowany jest więc jako lepszy zamiennik białego cukru. Nie jest jednak obojętny dla zdrowia, m.in. wpływa na podniesienie poziomu trójglicerydów, blokowanie ośrodka sytości i częste odczuwanie głodu mimo regularnego jedzenia. Szczególnie niebezpieczny dla zdrowia jest syrop glukozowo-fruktozowy, który powstaje z kukurydzy. Znajdziemy go w większości musów, dżemów, kremów, jogurtów, sosów, deserów owocowych. Ważne jest więc czytanie etykiet i omijanie produktów z tym syropem, aby uchronić się przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2 czy stłuszczeniem wątroby. Zdecydowanie wyższą zawartością fruktozy charakteryzują się soki owocowe. W owocach występuje ona w towarzystwie błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru w jelitach. Dlatego najlepszym wyborem jest cały świeży owoc, a nie sok – nawet domowej roboty. Dodatek tłuszczowy, taki jak awokado czy orzechy, sprawi znacznie wolniejszy wyrzut insuliny do krwi.
Pół roku przed narodzeniem Chrystusa czcimy narodzenie św. Jana Chrzciciela, który zapowiadał przyjście Chrystusa i wskazał Go ludowi. Jan Chrzciciel urodził się jako syn kapłana Zachariasza i Elżbiety (por. Łk 1, 5-80) prawdopodobnie w Ain Karim leżącym w Judei, ok. 7 km na zachód od Jerozolimy. Pędził żywot anachorety – pustelnika. Gdy miał 30 lat, zaczął występować publicznie i nauczać. Podjął to dzieło nad Jordanem. Było to w 15. roku panowania cesarza Tyberiusza (por. Łk 3, 1), czyli w 30 r. naszej ery. Nad Jordanem Jan udzielił chrztu Chrystusowi.
W poniedziałek, 23 czerwca 2025 r., poranną Eucharystią pod przewodnictwem abp. Adama Szala, metropolity przemyskiego oraz z udziałem bp. Stanisława Jamrozka, bp. Krzysztofa Chudzio, księży profesorów i dziekanów zakończył się w Wyższym Seminarium Duchownym w Przemyślu rok akademicki 2024/2025. W tym dniu swoje pierwsze dekrety ze skierowaniem do posługi wikariuszowskiej w parafiach odebrali księża neoprezbiterzy.
W homilii metropolita przemyski, nawiązując do czytań mszalnych, przypomniał, że życzliwy osąd jest obowiązkiem człowieka, który wierzy w Pana Boga. – To bardzo aktualne w czasach współczesnych, kiedy jesteśmy świadkami bezprzykładnego ferowania wyroków, opiniowania wszystkiego i wszystkich – przestrzegał i powiedział, że miał rację Stańczyk, błazen królewski, który powiedział, że w Polsce najwięcej jest lekarzy i sędziów.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.