Muffiny
SKŁADNIKI:
*1,5 szklanki mąki pszennej
*6 czubatych łyżek cukru
*3 jajka
*1/2 szklanki mleka
*100 ml oleju
*1 łyżeczka cynamonu
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*1/2 kg jabłek
Wykonanie:
1. W misce umieść sypkie składniki: mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sodę.
2. Do większej miski wbij jajka, wlej mleko i olej, wymieszaj przy pomocy trzepaczki.
3. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę wielkości 1 cm x 1 cm.
4. Do miski ze składnikami płynnymi dodaj składniki sypkie, wymieszaj. Następnie dodaj kawałki jabłek i ponownie wymieszaj.
5. Ciasto nakładaj do średniej wielkości sztywnych papilotek do 2/3 wysokości. Papilotki wstaw do metalowej formy z dołkami na babeczki. (Jeśli używasz miękich papilotek, przed napełnieniem włóż je do metalowej formy).
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz ok. 30 min.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Szarlotka cesarska
SKŁADNIKI:
ciasto:
*3 szklanki mąki razowej
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżeczka cynamonu
*1 kostka masła
nadzienie:
*1 kg jabłek
*1/3 szklanki orzechów włoskich
*2 łyżki miodu
*2 łyżeczki cynamonu
Reklama
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podziel je na dwie części i włóż do lodówki na co najmniej 2 godz.
2. Jedną część ciasta wyłóż na natłuszczoną formę, posyp posiekanymi orzechami, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i podpiekaj przez 15 min.
3. Jabłka obierz, pokrój na ósemki, wymieszaj z cynamonem i miodem. Wyłóż na ciasto.
4. Przykryj drugą częścią ciasta. Piecz 40 min w 180oC.
Biszkopt z musem jabłkowym
SKŁADNIKI:
biszkopt:
*6 jajek
*1 szklanka cukru
*12,5 dag mąki pszennej
*12,5 dag mąki ziemniaczanej
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżeczka octu
mus:
*1 kg jabłek
*2 łyżki galaretki cytrynowej bądź innej owocowej
lukier:
*20-25 dag cukru pudru
*1-2 łyżki ciepłej wody
Wykonanie:
1. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek.
2. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijaj, aż cukier się rozpuści.
3. Dodaj żółtka, wymieszaj.
4. Nie przestając mieszać, dodawaj partiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj łyżkę octu.
5. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 min w temp. 170oC.
6. Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Podlej niewielką ilością wody i rozpraż.
7. Do gorących jabłek dodaj 2 łyżki galaretki i wymieszaj.
8. Wystudzony biszkopt przekrój na pół. Na pierwszą część wyłóż mus jabłkowy. Przykryj drugą częścią ciasta.
9. Przygotuj lukier. Utrzyj cukier puder z wodą na gładką masę. Rozsmaruj go nożem maczanym w gorącej wodzie na wierzchu biszkoptu.
Ryż zapiekany
Reklama
SKŁADNIKI:
*1,5 szklanki ryżu
*1,5 szklanki wody
*1,5 szklanki mleka
*1 łyżka masła
*sól
*2 łyżki cukru
*1 mała laska wanilii
*3/4 kg kwaskowatych jabłek
*3-4 łyżki cukru
*1 łyżka cynamonu
*tarta bułka
*tłuszcz do formy
*bita śmietana
Wykonanie:
1. Ryż przepłucz kilkakrotnie zimną wodą i wsyp do gotującej się wody z mlekiem. Dodaj masło i trochę soli, podgotuj chwilę, dodaj cukier i rozdrobnioną wanilię. Gotuj powoli na małym ogniu.
2. Jabłka obierz i pokrój w cienkie plastry.
3. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Układaj na przemian warstwy ryżu i owoców, posypując cynamonem. Ostatnią warstwę powinien stanowić ryż.
4. Posyp ryż z wierzchu tartą bułką i wstaw do gorącego piekarnika (200oC) na 30-40 min.
5. Upieczony ryż podawaj z kleksem bitej śmietany.
Racuszki
SKŁADNIKI:
*2/3 szklanki mąki
*2 duże jabłka
*2 jajka
*1/2 szklanki mleka
*sól
*cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach.
2. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek.
3. Do mąki dodaj żółtka, mleko, utarte jabłka i szczyptę soli, wymieszaj.
4. Pianę z białek ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem.
5. Łyżką kładź racuszki na bardzo rozgrzany olej i smaż z obu stron na rumiano.
6. Podawaj gorące posypane cukrem pudrem.