Reklama

Ciasta i desery

Życie ze smakiem

Domowe torty

Świętowanie urodzin i jubileuszy wymaga odpowiedniej oprawy. Zwykle z tej okazji serwujemy słodkie wypieki. Oto kilka naszych propozycji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tort Dacquoise (dakłas)

SKŁADNIKI :
Beza (1 porcja):
*5 białek
*200 g cukru
*szczypta soli
*łyżeczka soku z cytryny lub octu
*1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do tortu są potrzebne 2 bezy.

Krem:
*300 ml śmietanki 36%
*250 g serka mascarpone
*2 łyżki masy kajmakowej
*garść pokrojonych orzechów włoskich i daktyli

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
1. Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać, później stopniowo dodając cukier, a na końcu sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
2. Masę wyłóż na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (nie zapinaj obręczy).
3. Piecz w 140°C przez 30 min, później zmniejsz temp. do 100°C i susz przez 1,5 godz.
4. Upiecz dwie bezy.
5. W wysokim naczyniu ubij schłodzoną śmietanę, dodaj serek mascarpone z kajmakiem i dodatkami.
6. Bezy przełóż kremem. Tort udekoruj kawałkami orzechów oraz kakao.

Tort malinowy

SKŁADNIKI :
*150 g masła
*300 g cukru
*3 jajka
*150 g mąki pszennej
*40 g mąki ziemniaczanej
*łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 cytryny
*500 g malin (mogą być mrożone)
*6 łyżeczek żelatyny
*1 l śmietany kremówki (30%)
*2 torebki cukru wanilinowego
*3 opakowania zagęstnika do śmietany

Reklama

Wykonanie:
1. Masło utrzyj z połową (15 dag) cukru. Wciąż ucierając, wbijaj jajka. Dodaj sok i skórkę otartą z cytryny.
2. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dosypuj powoli do masy i delikatnie mieszaj.
3. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 min w temp. 175°C.
4. Schłodzone ciasto przekrój na dwa krążki. Wokół jednego zapnij obręcz tortownicy.
5. Maliny przetrzyj przez gęste sito. Podgrzej, wymieszaj z resztą cukru i schłódź.
6. Żelatynę rozpuść i dodaj do malin. Ubij 1/3 śmietany i wymieszaj z malinami, przełóż na ciasto. Przykryj drugim krążkiem. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godz.
7. Resztę śmietany ubij z zagęstnikiem i cukrem wanilinowym. Udekoruj tort.

Tort z bezowy z owocami

SKŁADNIKI:
Beza:
*6 białek
*240 g cukru
*1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
*1 łyżeczka soku z cytryny
*szczypta soli
Krem:
*300 ml śmietany 30%
*150 g serka mascarpone
*laska wanilii
*1 łyżka cukru pudru
*100 g borówek amerykańskich
*200 g malin

Wykonanie:
1. W misie robota planetarnego umieść białka, ubijaj, zaczynając od wolnych obrotów i stopniowo je zwiększając.
2. Gdy białka są już prawie ubite, partiami zacznij dodawać cukier. Białka z cukrem ubijaj ok. 7-8 min – cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i chwilę miksuj.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj bezę.
4. Włóż bezę do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Po 10 min zmniejsz temp. do 130°C i piecz jeszcze 90-100 min.
5. Gdy minie czas potrzebny na upieczenie bezy, wyłącz piekarnik, drzwiczki uchyl i pozostaw bezę w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
6. Do wysokiego naczynia wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone, cukier i ziarenka wanilii, zamontuj w robocie trzepaczkę i chwilę miksuj na małych obrotach.
7. Gdy beza wystygnie, przełóż ją delikatnie na paterę i wyłóż na nią krem.
8. Wierzch udekoruj owocami.

Tort kawowy

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
*8 jajek
*1 szklanka mąki tortowej
*1 szklanka cukru
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
*6 żółtek
*1,5 kostki masła
*1,5 szklanki cukru
*kilka kropel olejku arakowego
Poncz:
*4 łyżeczki kawy grubo mielonej
*200 ml wody
*sok z 1 cytryny
*sok z 1 pomarańczy
Do przełożenia :
*1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
Do dekoracji:
*garść obranych włoskich orzechów
*1 łyżka masła
*1 łyżka cukru

Wykonanie:
1. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piecz 30-40 min w temp. 170°C. Wyjmij biszkopt i następnego dnia pokrój go na 3 krążki.
2. Zaparz mocną kawę, schłódź. Zimny płyn odlej do innego naczynia, a fusy zostaw do kremu.
3. Cukier ucieraj z masłem. Gdy całkowicie się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj fusy z kawy i kilka kropel olejku arakowego.
4. Do płynu kawowego dodaj sok z cytryny i pomarańczy, wymieszaj.
5. Na paterze ułóż pierwszy krążek biszkoptu, nasącz go 1/3 ponczu, posmaruj konfiturą porzeczkową i 1/3 kremu. Przykryj drugim krążkiem, nasącz ponczem i rozsmaruj częścią kremu. Z trzecim krążkiem postępuj podobnie. Pozostałą częścią kremu posmaruj też boki.
6. Orzechy włoskie drobno pokrojone przesmaż na maśle, dodaj cukier i przesmażaj dalej, mieszając, aby się nie przypaliły. Zimnymi orzechami udekoruj wierzch i boki tortu.

2024-07-23 14:01

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Krzysztof Zanussi kończy 80 lat

[ TEMATY ]

sztuka

urodziny

Krzysztof Zanussi, wybitny reżyser filmowy i teatralny, a także scenarzysta, producent i eseista obchodzi dziś 80 urodziny. Jest twórcą takich filmów jak „Iluminacja”, „Barwy ochronne” czy „Spirala”. Wyreżyserował też film „Z dalekiego kraju”, w którym przybliżał światu postać, wybranego na papieża, Karola Wojtyły.

W swoich dziełach reżyser porusza odwieczne problemy: miłości, śmierci, szczęścia i sumienia, przyglądając się, jak objawiają się one w dzisiejszym świecie.
CZYTAJ DALEJ

Świadek Jezusa

Był poczytnym pisarzem, żarliwym kontrreformatorem, a nade wszystko – wybitnym teologiem. Często nazywany jest drugim, po św. Bonifacym, apostołem Niemiec.

Piotr Kanizjusz urodził się w Nijmegen w Niderlandach i od najmłodszych lat marzył o sprawowaniu posługi kapłańskiej. Krok ku temu uczynił przez podjęcie studiów teologicznych w Kolonii. W 1543 r. wstąpił do Towarzystwa Jezusowego w Moguncji. Swoimi przymiotami intelektualnymi i duchowymi szybko zaskarbił sobie uznanie otoczenia, o czym świadczy fakt, że jeszcze zanim przyjął święcenia, kilkukrotnie wysyłano go z poselstwem do cesarza Karola V. Święcenia kapłańskie przyjął w 1546 r. Rok później, jako teolog biskupa Augsburga, przybył na sobór trydencki.
CZYTAJ DALEJ

Bp Ignacy Dec. Z Maryją niesiemy Chrystusa do naszych bliźnich

2024-12-21 21:03

[ TEMATY ]

bp Ignacy Dec

Ks. Daniel Marcinkiewicz

Patrząc na Maryję, uświadamiamy sobie, że to także my winniśmy nieść Chrystusa – w naszych sercach, w naszej wierze do ludzi – słowa biskupa Ignacego Deca, pierwszego biskupa świdnickiego wprowadzają czytelników Niedzieli w refleksję nad ostatnim etapem adwentowego oczekiwania.

Dobiega kresu czas Adwentu. Drogą adwentową prowadzili nas niebiescy przewodnicy. Był to prorok Izajasz, który zapowiadał przyjście na ziemię Mesjasza. Był to także św. Jan Chrzciciel, który przygotowywał ludzi na przyjęcie obecnego już na ziemi Mesjasza. W ostatnim etapie czasu adwentowego prowadzi nas ku uroczystości Bożego Narodzenia Maryja, niewiasta wybrana przez Boga na Matkę Mesjasza. W liturgii ostatniej Niedzieli adwentowej widzimy Ją u swojej krewnej Elżbiety, która oczekiwała narodzin poprzednika Jezusa - Jana Chrzciciela.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję