Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Truskawka – bomba witaminowa

Jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców uprawianych w Polsce.

Niedziela Ogólnopolska 26/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Truskawki

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wyhodowano je na początku XVIII wieku w Wersalu w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek. W związku z tym truskawka ma wiele nazw zwyczajowych – poziomka truskawkowa, poziomka ananasowa czy poziomka wieloowocowa. Pod koniec XVIII wieku truskawki zaczęto uprawiać również w Anglii. Z biegiem czasu pojawiały się w kolejnych krajach, w tym również w Polsce. W naszym kraju cennymi wartościami truskawek można się cieszyć od maja do końca lipca.

Obok walorów smakowych truskawki mają wiele cennych składników odżywczych. Warto więc w pełni korzystać z sezonu na truskawki. Te sezonowe owoce charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą przy niskiej gęstości energetycznej. Oznacza to, że mają one wiele wartościowych składników odżywczych, a przy tym są niskokaloryczne. 100 g owoców to tylko ok. 28 kcal. W 80% składają się z wody. Dzięki tak niskiej wartości energetycznej truskawki polecane są osobom będącym na diecie redukcyjnej. Stymulują również produkcję adiponektyny i leptyny – hormonów odpowiedzialnych za uwalnianie rezerw tłuszczowych z adipocytów oraz poprawę tempa przemiany materii. Truskawki zawierają najwięcej witamin C i K oraz kwasu foliowego, a także witamin z grupy B oraz witaminy A. Jeśli chodzi o witaminę C, truskawki zawierają jej więcej niż cytrusy – w 100 g znajduje się ok. 70 mg. Owoce te są również cennym źródłem żelaza, które chroni przed anemią. Zawierają wapń i fosfor, które wzmacniają kości. Z kolei zawarty w truskawkach potas wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, magnez – koi nerwy oraz manganu – wpływa na poprawę pamięci. Owoce te zawierają jedynie cukier prosty – fruktozę, która ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowana bez udziału insuliny. U osób zagrożonych wystąpieniem cukrzycy owoce te mogą obniżać ryzyko jej rozwoju. Z kolei u osób ze stwierdzoną cukrzycą są pomocne w kontrolowaniu glikemii.

Regularne spożywanie truskawek jest pomocne w obniżaniu podwyższonego poziomu białka CRP we krwi, które jest markerem stanu zapalnego występującego w organizmie. Świeże truskawki nie powinny stać w cieple. Aby przedłużyć ich trwałość, warto do wody, którą płuczemy owoce, dodać kilka łyżek octu. Nie wpłynie on negatywnie na smak truskawek, a kwaśne środowisko spowolni proces psucia. Owoce te najczęściej spożywa się same lub wykorzystuje do sałatek owocowych, koktajli, kompotów, a także dań na słodko. Truskawki dostępne są na rynku przez cały rok. Kusi nawet ich wygląd. Poza sezonem warto sięgać po truskawki mrożone. Mrożenie nie wpływa na utratę walorów odżywczych. Dostępne są również truskawki liofilizowane. Proces liofilizacji polega na pozbawieniu produktu naturalnie zawartej wody. Takie truskawki również zachowują wszystkie wartości i są doskonałą przekąską, która stanowi alternatywę dla słodyczy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2024-06-25 14:15

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Koktajl truskawkowy z kefirem

Składniki: 210 g truskawek 300 g kefiru łyżeczka siemienia lnianego
CZYTAJ DALEJ

Litania do Chrystusa Króla

[ TEMATY ]

modlitwa

Chrystus Król

Karol Porwich/Niedziela

CZYTAJ DALEJ

„Bądźcie święci!”. Wspomnienia Marii Okońskiej

2025-11-24 20:13

[ TEMATY ]

Maria Okońska

Łukasz Krzysztofka/Niedziela

Współpracowała z bł. Prymasem Tysiąclecia przez 39 lat. Wraz z członkiniami Instytutu wspierała go modlitwą i ofiarną pracą. Jako redaktor opracowywała teksty przemówień wielkiego Nauczyciela Narodu. Całe swoje życie oddała Matce Bożej. Właśnie ukazał się trzeci tom pamiętnika Marii Okońskiej.

Wydany tom obejmuje wspomnienia założycielki Instytutu Prymasa Wyszyńskiego z lat 1966-1989. Do 16 grudnia, czyli do rocznicy urodzin Marii Okońskiej, można go nabyć w przedsprzedaży poprzez stronę www.sklep.wyszynskiprymas.pl w promocyjnej cenie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję