Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Zdrowy, choć słodki

Bataty, czyli słodka odmiana ziemniaków, coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Czy faktycznie są zdrowsze od tradycyjnych kartofli?

Niedziela Ogólnopolska 19/2024, str. 62

[ TEMATY ]

odżywianie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Batat wywodzi się z Ameryki Południowej, ale jest uprawiany we wszystkich krajach podzwrotnikowych Ameryki, Afryki i Azji. Jadalną częścią jest bulwa o charakterystycznym stożkowym kształcie. Kolor korzenia jest uzależniony od odmiany batata i waha się od kremowego po fioletowy.

Wyróżnia się dwie odmiany batatów – słodkie oraz gorzkie. Jak można się domyślić, te słodkie są jadalne i smaczne. Odmiana gorzka zawiera w składzie substancje trujące, przez co nie nadaje się do konsumpcji.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Węglowodany są głównym materiałem zapasowym batata. Zawartość białka to nawet 9%, z czego 35-65% stanowi białko właściwe. Bulwa zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, które są niezbędne do utrzymania bilansu wodnego oraz równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Dzięki dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych bataty są dobrym wyborem dla osób z miażdżycą, nadciśnieniem czy otyłością. Zawartość w bulwach batatów: witaminy C, prowitaminy A, ?- i ß-tokoferolu, tiaminy, niacyny, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, choliny, folacyny, witaminy B6 oraz witaminy K może zapobiegać ślepocie.

Ponadto występujące w bulwach witamina C oraz ß-karoten dzięki działaniu przeciwzapalnemu mogą być pomocne w zmniejszeniu nasilenia objawów astmy, zapalenia kości i stawów oraz reumatoidalnego zapalenia stawów.

Reklama

Słodkie ziemniaki są cennym źródłem związków mineralnych, takich jak: potas, chlor, fosfor, wapń, siarka, magnez, jod, żelazo, mangan, miedź czy selen. Warzywo bogate jest również w antocyjany oraz karotenoidy. Związki te pozytywnie wpływają na pracę ośrodkowego układu nerwowego, wspomagają koncentrację oraz pamięć, a także zmniejszają ryzyko chorób degeneracyjnych mózgu.

Mimo słodkiego smaku bataty mają niski indeks glikemiczny, przez co są odpowiednie dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Warto jednak spożywać je z umiarem. Nie zaleca się zbyt mocno rozgotowanych – spowoduje to wzrost indeksu glikemicznego.

Bataty warto włączyć do diety – z pewnością wzbogacą nasz organizm. Aby zachować wszystkie ich niezbędne składniki, zaleca się serwowanie ich ugotowanych na parze lub pieczonych. Warzywo to może być podawane jako dodatek węglowodanowy do obiadu, a także do zup, sosów czy nawet deserów.

2024-05-07 08:46

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sprawdź, czy prawidłowo się odżywiasz

Niedożywienie to problem nie tylko osób wychudzonych o anorektycznym wyglądzie. Także u osób z nadwagą i otyłością można zdiagnozować niedożywienie, wynikające z niedoboru składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Kiedy głębiej analizujemy problemy zdrowotne osób z nadwagą, okazuje się, że cierpią na wiele uciążliwych dolegliwości, takich jak: zaparcia, zgaga, wzdęcia, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, obrzęki, przemęczenie, brak koncentracji czy bóle głowy. W poszukiwaniu przyczyny pacjent sam zauważa, że nie głoduje – je trzy podstawowe posiłki oraz kilka przekąsek między nimi. Ale jest to tylko odżywienie ilościowe, a nawet przejedzenie. Pod względem jakości jedzenia pacjent jest natomiast niedożywiony. To znaczy, że żywność, którą spożywa, nie jest odżywcza, jest wysoko przetworzona, pozbawiona błonnika, nie jest w stanie zapewnić prawidłowej podaży niezbędnych białek, tłuszczów i węglowodanów, nie zawiera najważniejszych witamin i minerałów, bez których organizm zaczyna procesy degradacyjne, które prowadzą do wielu dolegliwości. W przepisach, które proponuję, każdy produkt ma wysoką gęstość odżywczą i odżywia organizm jakościowo. Soczewica i ciecierzyca są fenomenalnym źródłem białka roślinnego, wszystkie warzywa są nośnikiem błonnika oraz źródłem węglowodanów. Imbir, czosnek, kurkuma działają przeciwzapalnie i podnoszą odporność. Tłuszcze z kolei są nośnikiem witamin A, D, E i K. Posiłki przygotowane z takich składników wzmacniają organizm i odżywiają każdą komórkę. Spróbuj od małej zmiany i sprawdź rezultaty!
CZYTAJ DALEJ

Jak przeżywać Wielki Tydzień?

Niedziela wrocławska 13/2010

[ TEMATY ]

Wielki Tydzień

Karol Porwich/Niedziela

Przed nami wyjątkowy czas - Wielki Tydzień. Głębokie przeżycie i zrozumienie Wielkiego Tygodnia pozwala odkryć sens życia, odzyskać nadzieję i wiarę. Same Święta Wielkanocne, bez prawdziwego przeżycia poprzedzających je dni, nie staną się dla nas czasem przejścia ze śmierci do życia, nie zrozumiemy wielkiej Miłości Boga do każdego z nas. Wiele rodzin polskich przeżywa Święta Wielkanocne, zubożając ich treść. W Wielkim Tygodniu robi się porządki i zakupy - jest to jeden z koszmarniejszych i najbardziej zaganianych tygodni w roku, często brak czasu i sił nawet na pójście do kościoła w Wielki Czwartek i w Wielki Piątek. Nie pozwólmy, by tak stało się w naszych rodzinach.
CZYTAJ DALEJ

Lourdes: rekordowa pielgrzymka paryskich licealistów, zabrakło miejsc noclegowych

2025-04-13 19:09

[ TEMATY ]

Lourdes

Paryż

licealiści

miejsca noclegowe

Adobe.Stock

Bazylika MB Różańcowej w Lourdes

Bazylika MB Różańcowej w Lourdes

Sanktuarium w Lourdes okazało się za małe, by pomieścić wszystkich licealistów z regionu paryskiego, którzy chcieli wziąć udział w rozpoczętej wczoraj pielgrzymce Frat 2025. Gdyby bazylika św. Piusa X była większa, gdyby w Lourdes było więcej miejsc noclegowych, mogłoby przyjechać co najmniej 15 tys. samej młodzieży, a tak jest nas 13,5 tys., młodzieży i ich opiekunów – mówi ks. Gaultier de Chaillé organizator pielgrzymki. Dla porównania podaje, że w poprzednich edycjach Frat brało udział ok. 10 tys.

Młodzi wracają do kościoła
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję