Reklama

Porady

Z Bożej apteki

Leśny skarb

Jeżyny mają właściwości lecznicze i wzmacniają organizm. Przed zjedzeniem trzeba dokładnie je umyć, aby nie nabawić się choroby pasożytniczej, którą jest bąblowica.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W stanie dzikim jeżyna rośnie w lasach, na polach i w zaroślach. Ma ona silniejsze właściwości niż ta uprawiana w ogrodach. Surowcem zielarskim są liście i owoce. Liście zbiera się na początku lata, zanim roślina zakwitnie, dojrzałe owoce natomiast – od sierpnia do listopada.

Napary i odwary z liści jeżyny stosuje się przy zaburzeniach trawiennych, w przewlekłych stanach zapalnych żołądka i jelit, biegunkach, w chorobie reumatycznej, grypie, przeziębieniu, kaszlu, przy problemach z oddawaniem moczu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Owoce wspomagają układ krążenia, są stosowane przy przeziębieniu. Medycyna ludowa zaleca stosowanie diety z owoców jeżyny przez kilka dni w celu pozbycia się przewlekłych schorzeń przewodu pokarmowego. Owoce można też ususzyć w temperaturze 40°C, przełożyć do słoika i przechowywać w chłodnym miejscu. Sok z dojrzałych owoców działa przeciwgorączkowo. W przypadku osłabienia, anemii zaleca się natomiast wino jeżynowe wg przepisu dr Danuty Tyszlukiewicz-Rybczyk. W tym celu 2 kg dojrzałych owoców należy zasypać 0,5 kg cukru. Odstawić pod przykryciem na 3 tygodnie, co pewien czas mieszć. Przecedzić. Przelać do butelek i owinąć ich wloty płótnem, aby wino mogło swobodnie przefermentować. Po zakończeniu fermentacji należy szczelnie zamknąć butelki.

Liście i owoce jeżyny powodują szybki wzrost poziomu hemoglobiny we krwi, a także neutralizują zatrucia szkodliwymi substancjami, zwłaszcza fluorem i siarką. W naturalny sposób oczyszczają krew, drogi moczowe, wątrobę i jelita, co powoduje, że organizm będzie bardziej odporny na różnego rodzaju choroby. Aby przygotować herbatkę odtruwającą, mieszamy wysuszone liście, owoce i kwiaty jeżyny. Łyżeczkę mieszanki zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 15 min i pijemy 2 razy dziennie po szklance przez 3 tygodnie. Taka herbatka zalecana jest zwłaszcza w czasach pandemii w celu oczyszczenia naczyń krwionośnych z toksyn.

Z owoców jeżyny możemy sporządzić dżem, nalewkę i sok; można je także zamrozić. Zimą, korzystając obficie z tych Bożych darów, będziemy stopniowo wzmacniać nasz organizm.

2022-08-16 12:29

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czarny bez

Soki i syropy z czarnego bzu polecane są w domowej kuracji przeziębień i grypy, a także jako zdrowy dodatek do herbat w okresie jesienno-zimowym.

Zawarte w syropie z czarnego bzu antyoksydanty pomagają organizmowi w walce z chorobą, jak również wzmacniają układ odpornościowy.
CZYTAJ DALEJ

Zmarł śp. ks. prof. dr hab. Józef Stala

2025-02-06 14:19

[ TEMATY ]

zmarły

Uniwersytet Papieski

W dniu 6 lutego 2025 roku zmarł śp. ks. prof. dr hab. Józef Stala - pracownik naukowo-dydaktyczny Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie, były prodziekan ds. nauki, rozwoju i współpracy zagranicznej Wydziału Teologicznego Sekcja w Tarnowie oraz były prorektor ds. nauki i współpracy międzynarodowej Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie. Informacje dotyczące daty i miejsca pogrzebu zostaną podane w późniejszym terminie.

Ks. Józef Stala urodził się 6 grudnia 1966 roku w Mielcu, jako syn Edwarda i Heleny z domu Gajek. Pochodził z parafii Borowa k. Mielca. Egzamin dojrzałości złożył w 1985 roku w Mielcu. Po ukończeniu studiów filozoficzno-teologicznych w Wyższym Seminarium Duchownym w Tarnowie przyjął święcenia kapłańskie przez posługę biskupa tarnowskiego Józefa Życińskiego w dniu 25 maja 1991 roku w Tarnowie.Jako wikariusz pracował w parafiach: Bolesław (od 15 lipca 1991 roku) i Nowy Sącz - św. Kazimierza (od 30 czerwca 1992 roku).
CZYTAJ DALEJ

Złoty medal w Tajlandii dla badaczy z Instytutu Nauk Biologicznych KUL

Wynalazek naukowców z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego otrzymał złoty medal na międzynarodowych targach wynalazczości w Tajlandii (Bangkok International Intellectual Property, Invention, Innovation and Technology Exposition IPITEx 2025). Chodzi o preparat przeciwbakteryjny pochodzenia naturalnego. W grudniu ub. roku wynalazek został opatentowany w Polsce. To kolejny sukces badaczy z Instytutu Nauk Biologicznych KUL.

Chodzi o ekstrakt z opadłych liści drzew, który ze względu na działanie antybakteryjne może być wykorzystywany jako suplement diety oraz kosmetyk o zwiększonym działaniu leczniczym, a nawet środek wspomagający działanie standardowych antybiotyków.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję