Reklama

Porady

Miodowe kuracje

Miód na serce

Czy to prawda, że systematyczne stosowanie określonych dawek miodu odpowiednio podanego wielu organizmom przywraca zdrowie?

Niedziela Ogólnopolska 33/2022, str. 49

[ TEMATY ]

miód

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Choroby układu krążenia to przede wszystkim miażdżyca tętnic wieńcowych, nazywana też niekiedy chorobą wieńcową. Najgroźniejsze skutki tej choroby to dusznica bolesna oraz zawał. To aktualnie najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce.

Na wiele przyczyn chorób układu krążenia, w tym na jego niewydolność, poza uwarunkowaniami genetycznymi, możemy mieć wpływ. Zalecane są umiarkowany wysiłek, ruch, w tym gimnastyka, odpowiednia dieta, a więc unikanie tłuszczów zwierzęcych, czerwonego mięsa, pokarmów wysoko przetworzonych, pokarmów nasyconych środkami chemicznymi: konserwantami, polepszaczami wyglądu, zaleca się także rezygnację z alkoholu, tytoniu. Odstąpienie od powodujących tę chorobę nawyków w wielu przypadkach polepsza stan zdrowia, daje ulgę w cierpieniu i przedłuża życie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zajmiemy się stosowaniem miodu, uzupełnionego w niektórych przypadkach dodatkami w postaci naparów z ziół czy też innymi pszczelimi wytworami.

Różne miody, ze względu na składniki, mają większą lub mniejszą intensywność oddziaływania na dany organ naszego organizmu, w tym także na serce.

Szczególnie zalecany w leczeniu chorób serca i zapobieganiu im jest miód gryczany. Wchodzące w jego skład cukry proste, łatwo wchłaniane do krwiobiegu, niemal natychmiast po spożyciu odżywiają mięsień sercowy. Podobne działanie mają też związki flawonoidowe, w tym pochodne rutyny, które ponadto regulują przepuszczalność naczyń włosowatych, polepszają ich elastyczność, zabezpieczają je przed pękaniem, nie dopuszczając do wybroczyn (kurze stopki), wylewów i zawałów. Zawarta w miodzie kwercetyna wychwytuje mające wpływ na rozwój procesu miażdżycowego wolne rodniki, obecny w nim łatwo przyswajalny magnez, którego najwięcej jest właśnie w miodzie gryczanym, reguluje natomiast napięcie nerwowo-mięśniowe i rytm serca. Przyjmowanie tego miodu przynosi więc wyraźną poprawę w leczeniu dusznicy, w nerwicy serca, a także nerwicy żołądka. Miód ten w zestawieniu z innymi zawiera też większą ilość żelaza, co powoduje, że przyjmowanie go wpływa korzystnie na leczenie niedokrwistości powstałej w wyniku braku tego pierwiastka, szczególnie gdy miód jest świeży. Z kolei zapachy olejków eterycznych, w tym miodzie intensywne, z upływem czasu nie giną, jak to ma miejsce w większości miodów, mają działanie rozkurczające i uspokajające, co jest bardzo ważne w leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych. Zawarte w tym miodzie, ale obecne także w innych miodach składniki likwidują obrzęki i nieznacznie obniżają ciśnienie.

Reklama

Przyjmowanie miodu rzepakowego przez osoby chore na serce, czego objawem jest m.in. dusznica bolesna, powoduje wyraźną poprawę ogólnej kondycji organizmu, normalizację poziomu cholesterolu, a także innych wskaźników lipidowych, w tym ciśnienia krwi. Także ten miód wspomaga leczenie niedokrwiennej choroby serca, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, niewydolności mięśnia sercowego. Niezależnie od tego każda odmiana miodu wzmacnia u chorego podstawowe działanie preparatów w terapii chorób naczyń żylnych.

Miód ze spadzi z drzew iglastych również należy do miodów stosowanych w celu zapobiegania miażdżycy i leczenia jej, w tym także miażdżycy mięśnia sercowego. Udrażniając naczynia krwionośne, umożliwia pełniejszy dopływ krwi z tlenem do tego ważnego organu naszego organizmu. Znajdujące się także w tym miodzie, w ilościach większych niż w innych odmianach, olejki eteryczne leczą nerwicę serca, zakrzepowe zapalenie żył, guzy krwawnicze odbytu.

Miody wielokwiatowe wytwarzane są, jak wiadomo, przez pszczoły w różnych porach roku z nektarów z różnych kwiatów. Wiosenne miody, z reguły bardzo jasne, niemal białe, ze względu na większą zawartość cukrów prostych i krzemu, stosowane są zarówno zapobiegawczo, jak i leczniczo w chorobach serca, układu krążenia, w tym także nerwicy serca.

Cdn.

2022-08-09 12:38

Ocena: +5 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Arystokrata wśród miodów

Niedziela Ogólnopolska 14/2022, str. 48

[ TEMATY ]

miód

Stock.Adobe

Miód gryczany charakteryzuje się bardzo intensywnym – z polskich miodów najintensywniejszym – przyjemnym i trwałym aromatem.

W smaku miód gryczany jest ostry, słodki i lekko piekący. Ze względu na dużą ilość składników, znacznie większą niż w innych naszych rodzimych miodach, zaliczany jest do najlepszych, najwartościowszych. Niektórzy znawcy twierdzą nawet, że jest najlepszy. Znajdują się w nim: duża ilość fruktozy (ok. 51,6%), łatwo przyswajalnego cukru prostego, także znaczna ilość łatwo przyswajalnej glukozy, duże ilości magnezu i żelaza. Spośród innych biopierwiastków w miodzie gryczanym występują: fosfor, miedź, cynk, bor, jod, kobalt, nikiel. Zawiera on także witaminy: C, B1, B2, PP. W porównaniu z innymi miodami ten zawiera stosunkowo dużą ilość kwasów i białka. Z kwasów najważniejsze są asparaginowy i glutaminowy. Warto zwrócić uwagę na znajdujących się w tym miodzie aż osiem spośród dziewięciu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie wytwarzać. Ta ostatnia właściwość czyni miód gryczany najlepszym pod względem wartości odżywczych. Jest też najbogatszy w enzymy, czyli substancje regulujące w organizmie procesy życiowe. Zawiera m.in. alfa-amylazę, inwertazę, fosfatazę. Badania w Zakładzie Pszczelnictwa w Puławach wykazały, że nawet po roku przechowywania miodu gryczanego w temperaturze pokojowej, a więc niekorzystnej, aktywność alfa-amylazy była powyżej normy. Inną wartością tego miodu jest to, że nawet po 8 latach przechowywania stwierdzono w nim aż 4 ug/g lizozymu. To białko, które poza oksydazą glukozy jest istotnie odpowiedzialne za antybiotyczne działanie miodu przez niszczenie ścianek chorobotwórczych bakterii. Co warte zapamiętania, lizozym nie ginie nawet wtedy, gdy miód gryczany jest kilkakrotnie podgrzewany.

CZYTAJ DALEJ

Komisja Episkopatów Wspólnoty Europejskiej COMECE wspiera dalsze rozszerzanie Unii Europejskiej

2024-04-22 14:18

[ TEMATY ]

Unia Europejska

Episkopat News

Komisja Episkopatów Wspólnoty Europejskiej (COMECE) wspiera perspektywę dalszego rozszerzania Unii Europejskiej. W opublikowanym dziś oświadczeniu, zatytułowanym „Kontynuujmy wspólne budowanie Europy”, delegaci konferencji biskupich państw UE wskazali, że „jest to nie tylko geopolityczna konieczność dla stabilności naszego kontynentu, ale także mocne przesłanie nadziei dla obywateli, którzy pragną żyć w pokoju i sprawiedliwości”. Tekst został ogłoszony po zakończeniu wiosennego zgromadzenia plenarnego, jakie obradowało w Łomży w dniach 17-19 kwietnia.

COMECE przypomina, że Kościół katolicki od początku towarzyszy integracji europejskiej, uznając ją za proces mający na celu połączenie narodów Europy we wspólnotę, zapewniającą pokój, wolność, demokrację, państwo prawa, poszanowanie praw człowieka i dobrobyt. Integracja ta oparta jest na wartościach chrześcijańskich, takich jak: uznanie godności osoby ludzkiej, pomocniczość, solidarność i szukanie dobra wspólnego.

CZYTAJ DALEJ

Papież Franciszek obchodzi dziś imieniny

2024-04-23 11:19

[ TEMATY ]

papież

papież Franciszek

PAP/EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

Najgorętsze i najszczersze życzenia od narodu włoskiego, a także osobiste, wraz z serdecznymi życzeniami zdrowia i pomyślności przekazał Ojcu Świętemu z okazji dzisiejszym imienin prezydent Włoch, Sergio Mattarella.

Prezydent Republiki Włoskiej wyraził ubolewanie z powodu napiętej sytuacji w świecie, zwłaszcza na Bliskim Wschodzie, gdzie dochodzi do aktów przemocy, konfrontacji i zemsty. Podkreślił znaczenie nieustannych apeli Ojca Świętego o pielęgnowanie w rodzinie ludzkiej więzów braterstwa, stanowiących inspirację zarówno dla wierzących jak i niewierzących.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję