Reklama

Z zakonnej kuchni

Beza z porzeczkami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
6 białek jaj
30 dag cukru
1 łyżka octu winnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
szczypta soli
DODATKOWO:
200 g serka mascarpone
200 g czerwonej porzeczki

WYKONANIE:
Do wysokiego naczynia wlej białka, dodaj szczyptę soli i zmiksuj wszystko do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodawaj cukier, miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany. Do piany z białek dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą i ponownie zmiksuj. Dużą tortownicę (22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Otrzymaną masę białkową wlej na papier, uformuj okrąg; sprawnymi ruchami szpatułki podciągaj masę do góry, by tworzyć torcik. Uformowaną masę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 5 min. Po tym czasie zmniejsz temp. do 150°C i piecz przez ok. 1,5 godz. Bezę ostudź w uchylonym piekarniku. Przed podaniem na wierzchu bezy ułóż ubity serek mascarpone i porzeczki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-07-19 14:01

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pianka z czerwonej porzeczki

SKŁADNIKI: 30 dag czerwonej porzeczki 2 białka jaj 10 dag cukru
CZYTAJ DALEJ

Łódź: Noworodek znaleziony w pustostanie

2025-04-16 10:15

[ TEMATY ]

noworodek

Karol Porwich/Niedziela

Jednodniowego noworodka porzuconego w pustostanie na Starych Bałutach w Łodzi znalazł mężczyzna, który przypadkowo skręcił z ulicy w przechodnią bramę opustoszałej kamienicy przy ul. Zgierskiej. Dzięki jego reakcji dziecko przeżyło. Dziewczynka jest w szpitalu. Policja szuka matki.

O znalezieniu noworodka porzuconego w kamienicy przy ul. Zgierskiej w Łodzi policję zawiadomił wieczorem we wtorek przypadkowy świadek, który przechodził przez teren opustoszałej posesji.
CZYTAJ DALEJ

Drobiarze: na Wielkanoc jaj nie zabraknie, ceny wyższe niż jesienią

2025-04-16 10:28

[ TEMATY ]

Wielkanoc

ceny

jaja

będzie drożej

Karol Porwich/Niedziela

Jaj na święta wielkanocne nie zabraknie, produkcja przekracza krajowe zapotrzebowanie, jednak ceny kształtują się w zależności od popytu, jest drożej niż jesienią - poinformowała dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) Katarzyna Gawrońska.

Duża skala produkcji jaj w Polsce gwarantuje, że nie zabraknie ich w sklepach nawet w okresie wzmożonego zapotrzebowania na ten produkt, tj. przed świętami wielkanocnymi. Polska produkuje więcej niż wynoszą krajowe potrzeby, wykraczając znacząco poza średnią światową. Potencjał produkcyjny zapewnia polskim konsumentom bezpieczeństwo żywnościowe - wyjaśniła Gawrońska.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję