Reklama

Z zakonnej kuchni

Na świąteczny obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Polędwiczki z pieczarkami w sosie musztardowym

SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 450 g)
1 łyżeczka suszonego oregano
grubo zmielony pieprz
300 g pieczarek
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki masła
3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
1 łyżeczka musztardy miodowej (lub Dijon + 1/2 łyżeczki miodu)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
125 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka sosu sojowego

WYKONANIE:
Polędwiczkę pokrój w plasterki o grubości ok. 1,5 cm, posyp oregano, świeżo zmielonym pieprzem i odłóż na jakiś czas. Pieczarki pokrój na ćwiartki i podsmaż na dużej patelni na łyżce oliwy (ok. 10 min), co chwilę mieszając. Gdy odparują, dodaj masło i smaż jeszcze ok. 2 min na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz. Na tę samą patelnię wlej dodatkową łyżkę oliwy i ją rozgrzej. Włóż mięso i smaż mniej więcej 2 min z każdej strony, w międzyczasie dopraw solą. Dodaj musztardę, natkę pietruszki i wymieszaj. Dołóż pieczarki oraz kremówkę wymieszaną z sosem sojowym.
Całą zawartość patelni zagotuj. Po kilku minutach sos powinien zgęstnieć. Podawaj z kluskami śląskimi lub ziemniakami z piekarnika.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kacze udka z jabłkami

SKŁADNIKI:
4 kacze udka
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
3 jabłka winne
świeży rozmaryn

WYKONANIE:
Mięso umyj i osusz ręcznikiem. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sól, majeranek, olej i wymieszaj. Marynatą natrzyj udka, przełóż je do miski, przykryj i włóż do lodówki na minimum 2 godz. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Udka obsmaż na patelni z każdej strony. Przełóż do brytfanki. Na wierzchu ułóż jabłka i gałązki rozmarynu. Brytfankę przykryj np. folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 15 min zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz ok. 1,5 godz. W międzyczasie uchyl folię i polewaj mięso powstałym sosem. Udka podawaj z jabłkami, z którymi się piekły, ziemniakami lub kluskami oraz z żurawiną.

2021-12-20 20:02

Ocena: +5 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa kalafiorowa

Próbowali Państwo kiedyś dodać do zupy serek topiony? Jeśli nie, to warto spróbować. Jest wyśmienity. Najlepszy jest naturalny, złoty ementaler, ale do jarzynowej pasuje też ziołowy. Nadaje on zupie ostrzejszy smak, a także trochę zagęszcza. Serek najlepiej dodawać drobno pokrojony pod koniec gotowania i mieszać, aż się rozpuści.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

[ TEMATY ]

litania loretańska

Adobe Stock

Litania Loretańska to jeden z symboli miesiąca Maja. Jest ona także nazywana „modlitwą szturmową”. Klamrą kończąca litanię są wezwania rozpoczynające się od słowa ,,Królowo”. Czy to nie powinno nam przypominać kim dla nas jest Matka Boża, jaką ważną rolę odgrywa w naszym życiu?

KRÓLOWO ANIOŁÓW

CZYTAJ DALEJ

Ks. prof. Tomasik: Pierwszą Komunię św. można przyjąć wcześniej niż w wieku 9 lat

2024-05-05 08:31

[ TEMATY ]

Pierwsza Komunia św.

Karol Porwich/Niedziela

W Kościele katolickim istnieje możliwość wcześniejszej Komunii św. niż w wieku 9 lat, jeżeli rodzice tego pragną, a dziecko jest odpowiednio przygotowane - powiedział PAP konsultor Komisji Wychowania Katolickiego KEP ks. prof. Piotr Tomasik. Wyjaśnił, że decyzja należy do proboszcza parafii.

W maju w większości parafii w Polsce dzieci z klas trzecich szkół podstawowych przystępować będą do Pierwszej Komunii św. W przygotowanie uczniów zaangażowane są trzy środowiska: parafia, szkoła i rodzina.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję