Reklama

Z zakonnej kuchni

Pikle z przejrzałych ogórków

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
2 kg ogórków
sól
Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
przyprawy: pieprz czarny,
ziele angielskie,
rozdrobnione liście
laurowe, płaska
łyżeczka nasion kopru,
5 goździków, łyżeczka soli

WYKONANIE:
Duże ogórki obrać ze skóry, pokroić wzdłuż w paski o grubości 2-2,5 cm, wyrzucić pestki i otaczający je miąższ. Następnie należy ułożyć je w kamionkowym naczyniu i posolić (kopiasta łyżka białej soli na 2 l przygotowanych pikli). Przykryć ściereczką i odstawić do następnego dnia. Składniki na zalewę zagotować, trzymać na niewielkim ogniu przez 3 min i mieszać, żeby cukier się rozpuścił. Odstawić do przechłodzenia. Zimną zalewą zalać ułożone w słojach pikle (zalewa powinna sięgać 1 cm ponad ich warstwą). Słoje szczelnie zamknąć. Marynatę przechowywać w suchym, chłodnym, pozbawionym przewiewów miejscu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-07-27 12:14

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Schab duszony z pieczarkami

Niedziela Ogólnopolska 23/2011, str. 49

[ TEMATY ]

kuchnia

GRAZIAKO

Bardzo popularny w polskiej kuchni jest kotlet schabowy. Najczęściej panierujemy go w bułce i smażymy na oleju. Choć jest bardzo smaczny, niestety nie najzdrowszy. Inny sposób na przyrządzenie schabu, np. na niedzielny obiad, proponuje ks. Janusz Sądel z Rzeszowa, który gotuje z zamiłowania, wiele pomysłów czerpie także z kuchni włoskiej.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Stań przed Bogiem taki, jaki jesteś

2024-04-24 19:51

Marzena Cyfert

O. Wojciech Kowalski, jezuita

O. Wojciech Kowalski, jezuita

W uroczystość św. Wojciecha, biskupa i męczennika, głównego patrona Polski, wrocławscy dominikanie obchodzą uroczystość odpustową kościoła i klasztoru.

Słowo Boże podczas koncelebrowanej uroczystej Eucharystii wygłosił jezuita o. Wojciech Kowalski. Rozpoczął od pytania: Co w takim dniu może nam powiedzieć św. Wojciech?

CZYTAJ DALEJ

Warszawska Pielgrzymka Piesza na Jasną Górę wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego

2024-04-25 11:34

[ TEMATY ]

Lista niematerialnego dziedzictwa kulturowego

Karol Porwich/Niedziela

Zabawkarstwo drewniane ośrodka Łączna-Ostojów, oklejanka kurpiowska z Puszczy Białej, tradycja wykonywania palm wielkanocnych Kurpiów Puszczy Zielonej, Warszawska Pielgrzymka Piesza na Jasną Górę oraz pokłony feretronów podczas pielgrzymek na Kalwarię Wejherowską to nowe wpisy na Krajowej liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Tworzona od 2013 roku lista liczy już 93 pozycje. Kolejnym wpisem do Krajowego rejestru dobrych praktyk w ochronie niematerialnego dziedzictwa kulturowego został natomiast konkurs „Palma Kurpiowska” w Łysych.

Na Krajową listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego zostały wpisane:

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję