Składniki:
2 szklanki mąki wrocławskiej
5 dag drożdży
1 szklanki mleka
1 szklanki cukru
4 żółtka
1 torebki cukru wanilinowego
szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
1 szklanki stopionego masła
smażona skórka pomarańczowa
garść rodzynek
lukier:
1 szklanki cukru pudru
1 torebki cukru wanilinowego
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, szczyptę soli i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Wyrabiać ciasto, dodając po trochu ciepłego mleka. Gdy ciasto przestanie lepić się do ręki, wlewać stopniowo ciepły, ale nie gorący tłuszcz. Wyrabiać jeszcze przez chwilę.
Posiekaną skórkę pomarańczową i sparzone rodzynki oprószyć mąką i dodać do ciasta. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nałożyć do posmarowanych margaryną foremek z kominem do 1 ich wysokości. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni foremki do 3 wysokości, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (170°C) i piec ok. 30 min. Po 15 min sprawdzić, czy ciasto nie rumieni się zbyt szybko. Jeśli tak – przykryć je folią aluminiową.
Gdyby było zbyt jasne – podwyższyć temperaturę.
Składniki na lukier wymieszać i ucierać, aż się rozpuszczą.
Babki po wyjęciu z pieca i przestudzeniu wyjąć z formy i polukrować.
Pomóż w rozwoju naszego portalu