Składniki:
ciasto: 3 szklanki mąki, kostka masła, jajko, 3 żółtka, 10 dag cukru pudru, 1 szklanki śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia
masa: 1 kg krówek, 1 szklanka mleka, 2 łyżki masła, 20 dag bakalii (połówki orzechów włoskich, migdały, skórka pomarańczowa, żurawina suszona)
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto. Przez godzinę schłodzić je w lodówce, następnie rozwałkować na grubość ok. 2 cm, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i ponakłuwać widelcem. Brzegi wylepić na wysokość 2 cm. Piec w średnio nagrzanym (180°) piekarniku na złoty kolor (ok. 20 min). Zostawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę: krówki zalać mlekiem i gotować, stale mieszając, aż do rozpuszczenia. Pod koniec, gdy już nie ma grudek, dodać masło i wymieszać. Ciepłą masę wylać na ciasto i dowolnie udekorować bakaliami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu