Reklama

Z zakonnej kuchni

Leczo z cukinią

Warto skorzystać z darów lata i przygotować leczo – jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych.

Niedziela Ogólnopolska 32/2019, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

©pavel siamionov – stock.adobe.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 3 duże czerwone papryki

• 1 cebula

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• cukinia (ok. 1 kg)

• 15 dag wędzonego boczku

• kawałek kiełbasy

• 1 łyżka koncentratu pomidorowego

• sól, pieprz, papryka mielona słodka i szczypta ostrej

Wykonanie:

Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Skórka z papryki jest ciężkostrawna, więc dobrze ją wcześniej zdjąć. W tym celu należy włożyć papryki do foliowego worka do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 15-20 minut. Po wyjęciu skórka powinna łatwo zejść. Następnie paprykę pokroić w kostkę 1 cm x 1 cm. Cukinię obrać ze skóry, usunąć środek nasienny i również pokroić w kostkę 1,5cm x 1,5 cm. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni, dodać pokrojone w kostkę cebulę i kiełbasę – zasmażyć. Przełożyć do większego naczynia, dodać pokrojone paprykę i cukinię. Można dolać trochę wody (1/3 szklanki), aby warzywa się nie przypaliły, zanim puszczą sok. Dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać świeże, obrane ze skórki i pokrojone pomidory i razem dusić ok. 10 min. (Gdy nie ma świeżych pomidorów, można dodać czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego). Przyprawić solą i pieprzem.

2019-08-06 09:21

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ciasto z truskawkami

Smaczne, a proste w wykonaniu ciasto polecają Siostry Nazaretanki z Domu Rekolekcyjnego Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Zaprasza na rekolekcje, dni skupienia lub na wypoczynek. Może pochwalić się dobrą kuchnią.

25 dag mąki 4 jajka 20 dag masła 20 dag cukru pudru ½ szklanki mleka proszek do pieczenia 50 dag truskawek tarta bułka tłuszcz do formy liście mięty cukier puder
CZYTAJ DALEJ

Biskup Marek Mendyk udzielił dyspensy na 26 grudnia

2025-12-10 16:35

[ TEMATY ]

bp Marek Mendyk

diecezja świdnicka

dyspensa

Diecezja świdnicka

Herb Biskupa Świdnickiego

Herb Biskupa Świdnickiego

Biskup świdnicki Marek Mendyk udzielił wiernym dyspensy od zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych oraz pokutnego charakteru piątku przypadającego 26 grudnia 2025 r. Tego dnia Kościół obchodzi święto św. Szczepana, męczennika, a jednocześnie drugi dzień uroczystego świętowania Narodzenia Pańskiego.

W dekrecie, wydanym na mocy kan. 87 § 1 Kodeksu Prawa Kanonicznego, biskup podkreśla, że dyspensa została udzielona dla dobra duchowego wiernych świętujących pamiątkę przyjścia Zbawiciela.
CZYTAJ DALEJ

Kalendarz Adwentowy: Najmniejsi w ręku Odkupiciela

2025-12-10 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Karol Porwich/Niedziela

• Iz 41, 13-20 • Mt 11, 11-15
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję