Składniki:
• 1 kg papryki czerwonej
• 50 dag bakłażana
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 4 ząbki czosnku
• 1 przecier pomidorowy
• 10 dag cukru
• ¾ szklanki oleju
• ¼ szklanki octu
• sól do smaku
Wykonanie:
Umyte i osuszone papryki i bakłażany wstawić do gorącego piekarnika, dołożyć nieobrane ząbki czosnku i piec, aż wszystko zmięknie, a skórka miejscami lekko się przypali. Lekko ostudzone jarzyny obrać ze skórki – z papryk usunąć też gniazda nasienne – i wszystko razem przepuścić przez maszynkę do mięsa. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, dodać zmieloną masę i przecier pomidorowy i cały czas mieszając, dusić na bardzo małym ogniu ok. 1 godz. Gdy masa zgęstnieje, doprawić do smaku solą, cukrem i octem. Przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.
Wykonanie: Graziako