Składniki:
• 1 kg ugotowanych ziemniaków
• 10 dag masła
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 10 dag kaszy manny
• 1 jajko + 2 żółtka
• 20 dag mąki
• 2 dag soli
• 20 dag śliwek
• 4 dag cukru
• 15 dag masła
• 20 dag bułki tartej
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wbić jajko i żółtka, dodać kaszę, masło, mąkę i zagnieść. Ciasto podzielić na kawałki. Uformować małe placuszki, na środku każdego położyć śliwkę, trochę podsypać cukrem i zlepić okrągłe knedle. Wkładać do osolonej, gotującej się wody. Po ok. 10 min od wypłynięcia wyjąć i odcedzić. Na patelni zrumienić bułkę tartą, dodać masło, wymieszać, polać knedle.
Wykonanie: Graziako