Reklama

Z zakonnej kuchni

Faszerowane Pomidory

Lekkie danie, idealne na obiad w upalny dzień, kiedy nie chce nam się gotować. Równie dobre na przystawkę. Przepis nadesłała p. Judyta Augustyn z Cmolasu (diecezja rzeszowska).

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 2 dojrzałe pomidory

• 1 dojrzałe awokado

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 średni liść jarmużu

• 20 dużych listków świeżej bazylii

• ząbek czosnku

• sok z cytryny

• przyprawy: sól, pieprz

• pestki dyni, słonecznika lub orzeszki pinii

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć środki. Miąższ z awokado, jarmuż, bazylię i czosnek zmiksować na gładką pastę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Następnie gotową masą napełniać wydrążone połówki pomidorów. Udekorować pestkami.

Wykonanie: Graziako

2016-07-13 09:00

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Śledź w śmietanie

Niedziela Ogólnopolska 48/2016, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako

Z przepisów na śledzie korzystamy w ciągu całego roku, nie tylko w czasie świąt. Jest to przecież przekąska, która pojawia się na naszych stołach również w trakcie rodzinnych przyjęć czy spotkań z przyjaciółmi. Czasem trzeba spróbować czegoś nowego, sięgnąć po inny przepis na śledzie i przygotować coś nietypowego.

• 2 płaty śledziowe typu matias w oleju
CZYTAJ DALEJ

KPRP: prezydent Nawrocki reprezentował Polskę podczas wideorozmowy z udziałem Trumpa

2025-08-13 15:54

[ TEMATY ]

Karol Nawrocki

Karol Porwich/Niedziela

Karol Nawrocki

Karol Nawrocki

Prezydent Karol Nawrocki reprezentował Polskę podczas wideorozmowy z udziałem prezydenta USA; odbyło się także drugie spotkanie, bez udziału Donalda Trumpa - przekazał w środę PAP rzecznik prezydenta Rafał Leśkiewicz. Tematem rozmów była wojna w Ukrainie i relacje z Rosją.

Na godz. 17 zaplanowana jest konferencja szefa prezydenckiego Biura Polityki Międzynarodowej Marcina Przydacza, a o godz. 18 - premiera Donalda Tuska. Wcześniej KPRM poinformowała o udziale premiera Donalda Tuska w wideorozmowie z liderami europejskimi i prezydentem Ukrainy Wołodymyrem Zełenskim.
CZYTAJ DALEJ

W 2026 roku zabieg konserwatorski „Sądu Ostatecznego” w Kaplicy Sykstyńskiej

2025-08-13 18:34

[ TEMATY ]

Sąd Ostateczny

Kaplica Sykstyńska

Vatican Media

Nowy kierownik Pracowni Konserwacji Malarstwa i Materiałów Drewnianych Muzeów Watykańskich, Paolo Violini, w rozmowie z Vatican News opowiada o emocjach związanych z koordynowaniem ochrony dzieł fundamentalnych dla ludzkości. Zapowiada restaurację Loggii Rafaela oraz, do Wielkanocy, specjalny zabiek konserwatorski przy arcydziele Michała Anioła w Kaplicy Sykstyńskiej.

W 2026 roku planowany jest nadzwyczajny zabieg konserwatorski „Sądu Ostatecznego” Michała Anioła, a wcześniej – restauracja Loggii Rafaela. To właśnie w duchu „wielkich” historii sztuki nowy kierownik Pracowni Konserwacji Malarstwa i Materiałów Drewnianych Muzeów Watykańskich, Paolo Violini, podejmuje swoje nowe obowiązki. Z początkiem sierpnia zastąpił Francescę Persegati, która od 2017 roku kierowała instytucją założoną sto lat temu przez Biagia Biagettiego. Violini w rozmowie z mediami watykańskimi zapowiada pierwsze wyzwania, które na niego czekają.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję