Reklama

Ciasta i desery

Desery świata

Latte macchiato na zimno

Kończymy naszą wakacyjną podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Latte macchiato (wł. splamione mleko) – to bardzo popularny włoski napój mleczny, powstały przez powolne dolewanie espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą piany. My proponujemy Państwu schłodzoną jego wersję, zamienioną w deser.

Można go dekorować, podobnie jak kawę, wiórkami czekoladowymi, kakao, cynamonem itp.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Składniki:

SPÓD:
60g biszkoptów,
40g masła

NAPAR KAWOWY:
4 łyżeczki kawy,
4 łyżki wrzątku

MASA SEROWA:
550 g zmielonego twarogu,
250 g śmietanki 30 proc.,
4 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
3 łyżeczki żelatyny,
3 łyżki wody

BITA ŚMIETANA:
150 g śmietanki 30 proc.,
1 łyżka cukru pudru,
0,5 łyżeczki żelatyny,
1 łyżka wody

Wykonanie:

Zaparzyć kawę, przecedzić i wystudzić. Biszkopty rozdrobnić, rozpuścić masło i dodać je do biszkoptów, wymieszać. Dolać połowę kawy, ponownie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, schłodzić.

Przygotować żelatynę do masy. Twaróg zmiksować z cukrem. Ubić śmietanę, dodać ją do twarogu i wymieszać. Do żelatyny dodać 1-2 łyżki powstałej masy, dokładnie wymieszać, następnie wlać wszystko do reszty masy i krótko miksować.

Reklama

Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać cukier wanilinowy, wymieszać; do drugiej wlać pozostały napar kawowy i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Na spód z biszkoptów wyłożyć masę twarogową, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po tym czasie wyłożyć masę kawową, wyrównać i ponownie schłodzić.

Gdy masa z wierzchu lekko stężeje, ubić zimną śmietanę, pod koniec dodając cukier puder. Rozpuścić żelatynę. Do niej dodać 1-2 łyżki ubitej śmietany, wymieszać, wlać do reszty śmietany, połączyć.

Całość wyłożyć na wierzch deseru, zrobić łyżką okręgi, aby powstała nieregularna powierzchnia, która ma przypominać mleczną piankę na latte macchiato.

Deser ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc.

2014-08-26 14:09

Oceń: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pyszne i orzeźwiające

Szukasz pomysłu na sałatki na przyjęcie czy do pracy? Oto kilka naszych propozycji.

SKŁADNIKI : *1 podwójna pierś z kurczaka *1 puszka ananasów *1 puszka kukurydzy *1/2 szklanki łuskanego słonecznika *2 łyżki majonezu *przyprawa do gyrosa *sól, pieprz *kilka łyżek oleju do smażenia
CZYTAJ DALEJ

Abp Przybylski: sprawa Śląska jest sprawą prymatu człowieka nad polityką czy ekonomią

2025-11-06 14:11

[ TEMATY ]

abp Andrzej Przybylski

Karol Porwich/Niedziela

Abp Andrzej Przybylski

Abp Andrzej Przybylski

Sprawa robotników na Śląsku i całego Śląska nie jest regionalnym problemem, ale jest sprawą prymatu osoby, ludzi, którzy są ważniejsi niż polityka, ekonomia czy produkcja – mówił podczas czwartkowej Mszy św. w kopalni Wujek metropolita katowicki abp Andrzej Przybylski.

Abp Przybylski w oktawie uroczystości Wszystkich Świętych i Dnia Zadusznego odprawił w cechowni kopalni Wujek w Katowicach Mszę świętą w intencji wszystkich górników zmarłych tragicznie w wypadkach.
CZYTAJ DALEJ

Spacer historyczny po cmentarzu

2025-11-06 21:13

Marzena Cyfert

Przy nagrobku płk. Mieczysława Rożałowskiego

Przy nagrobku płk. Mieczysława Rożałowskiego

Niezwykłe miejsce, jakim jest nieczynny cmentarz przy ul. Krzyckiej przybliżyli mieszkańcom Wrocławia Wojciech Trębacz z Instytutu Pamięci Narodowej we Wrocławiu oraz Alan Weiss z Fundacji historycznej „Spod ziemi patrzy Breslau”.

Podczas oprowadzania po nekropolii zebrani poznali historię miejsca i historie kilku osób, które tutaj spoczywają. – Działamy tutaj dzięki uprzejmości i dobrej współpracy z proboszczem ks. Andrzejem Szycem. Prowadzimy drobne renowacje i inne prace. Cmentarz ma ponad sto lat, powstał na początku XX wieku. Publikacje mówią o roku 1915, natomiast jeśli spojrzymy na datowanie grobów, ten czas trzeba cofnąć przynajmniej o kilka lat. Również księgi adresowe z Breslau pokazują, że to miejsce istniało wcześniej – mówił Alan Weiss.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję