Reklama

Mięsa

Niedzielne obiady Szymona Szlendaka

Lasagne z warzywami i kozim serem

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

25 dag płatów makaronu lasagne
4 kolorowe papryki
2 czerwone cebule
1 opakowanie pomidorów pelati (całe w puszce)
cukinia
bakłażan
2 ząbki świeżego czosnku
oliwa z wytłoczyn oliwek
25 dag koziego sera
25 dag mozzarelli
1 l mleka
10 dag masła
10 dag mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
kilka gałązek świeżego oregano
sól
ostra papryczka

Wykonanie:

Paprykę, cukinię i bakłażana pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę obrać, pomidory odsączyć z soku, ale zachować go na później. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm. Podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku i ostrej papryczki. Gdy lekko zmiękną, wlać sok z pomidorów, posolić i dodać posiekane oregano.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu beszamelowego: rozpuścić w rondlu masło i dodać mąkę, energicznie mieszając. Gdy składniki się połączą, powoli wlewać mleko, stale mieszając, i gotować na małym ogniu. Pilnować, aby sos nie przywarł do dna rondla. Gdy zacznie gęstnieć, przyprawić solą i gałką oraz dodać pokruszony ser kozi. Sos można zmiksować, aby był całkowicie gładki.

Do naczynia żaroodpornego albo formy do pieczenia wylać na dno odrobinę beszamelu, rozprowadzić po całości. Następnie wyłożyć płaty makaronu oraz duszone warzywa, polać wszystko sosem beszamelowym i ponownie położyć makaron. Tak przygotować trzy lub cztery identyczne warstwy. Na samą górę zetrzeć mozzarellę. Zapiekankę umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180oC i piec 45 min.

2013-08-12 14:15

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka wiosenna

Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy. Książkę polecamy wszystkim, którzy umieją piec i gotować, a także tym, którzy tej sztuki nie posiadają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o sztuce kulinarnej.

kilka różyczek kalafiora 2 nieduże pomidory 2 jajka kilka rzodkiewek kilka liści sałaty 2 cebule dymki pół pęczka koperku ½ łyżeczki curry 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu sól pieprz do smaku
CZYTAJ DALEJ

O Górskiej Drodze Krzyżowej (GDK) na Podhalu: modlitwa towarzysząca wysiłkowi staje się owocniejsza

2025-04-11 08:11

[ TEMATY ]

Wielki Post

ekstremalna Droga Krzyżowa

EDK

Podhale

GDK

Ks. Marek Kordaszewski MIC_Zakopane - Głos z Cyrhli / Facebook

Jeśli podejmiemy trud pójścia razem z Chrystusem przez to życie, nie będzie łatwo, ale widoki, jakie będą nam towarzyszyć i przeżycia na tej drodze są niepowtarzalne - powiedział w rozmowie z Polskifr.fr ks. Marek Kordaszewski MIC, organizator Górskiej Drogi Krzyżowej (GDK) na Wielki Kopieniec (1328 m n.p.m.) w Tatrach.

Marianin ks. Marek Kordaszewski z parafii Miłosierdzia Bożego w Zakopanem-Cyrhli, wspominając początki GDK na jej terenie, wskazał, że „na początku było sceptycznie”, bo z pewnością „łatwiej jest uczestniczyć w drodze krzyżowej, będąc w kościele w ławce”. Przekonywał jednak, że „warto zaryzykować”. Tak trzy lata temu odbyła się pierwsza GDK na Wielki Kopieniec z udziałem ok. 20 osób. Z każdym rokiem przybywa pątników. W roku 2024 uczestniczyło 29, a w tym roku 2025 uczestniczyło 49 osób. „Każdy szedł indywidualnie, w tempie jakim chciał, miał tekst do rozważania lub wsłuchiwał się w audio, które były przekazane z Ekstremalnej Drogi Krzyżowej (EDK) ogólnopolskiej” - opowiedział ks. Marek.
CZYTAJ DALEJ

Pokłosie Dni św. Jana Pawła II w Rzymie

2025-04-11 14:23

Archiwum UPJPII

    Międzynarodowe Sympozjum Studenckie „Wiara i rozum w myśli świętego Jana Pawła II” na UPJPII pokłosiem Dni św. Jana Pawła II w Rzymie 9 IV 2025

Rektor Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie ks. prof. dr hab. Robert Tyrała podziękował i wyraził swoją radość z faktu, iż laureaci naukowego konkursu odbywającego się w ramach Dni św. Jana Pawła II na Uniwersytetach Papieskich w Rzymie przybyli do Krakowa, by w sali senackiej Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie przy ul. Kanoniczej 25, spotkać się w ramach Międzynarodowego Sympozjum Studenckiego „Wiara i rozum w myśli świętego Jana Pawła II” i wygłosić swoje referaty. Rektor podziękował studentom – laureatom konkursu, jak i reprezentantom Komitetu Organizacyjnego obecnym na sympozjum.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję