Reklama

Tygodnik

Deser malinowa rozkosz

Sezon na maliny w pełni. Warto wykorzystać ich niepowtarzalny smak i aromat. I przygotować na letnie popołudnia przepyszny deser do kawy

Niedziela Ogólnopolska 31/2019, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

©annapustynnikova – stock.adobe.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 10 dag herbatników

• beziki i płatki migdałowe do dekoracji

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warstwa śmietankowa:

• 250 ml śmietany 36 proc. (kremówki)

Reklama

• 15 dag serka mascarpone

• 2 płaskie łyżki cukru pudru

• cukier wanilinowy

Warstwa malinowa:

• 40 dag malin

• 2 galaretki malinowe

• 2 szklanki wody

Wykonanie:

Śmietanę i serek mascarpone dobrze schłodzić. Przełożyć do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier puder i ubić na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, następnie przestudzić i dodać maliny (odłożyć kilka do dekoracji deseru). Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia galaretki. Herbatniki skruszyć za pomocą wałka do ciasta, wysypać na dno pucharków. Na herbatniki wyłożyć połowę masy śmietankowej, wyrównać. Na warstwę kremową wylać tężejącą galaretkę z malinami. Schłodzić w lodówce. Gdy galaretka całkowicie stężeje, rozsmarować drugą warstwę kremu. Na wierzch wyłożyć beziki i zostawione świeże maliny. Obficie obsypać płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce.

2019-07-31 10:15

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Placki z gotowanych ziemniaków z mięsem

Siostra Olga nazaretanka, gotuje w domu zakonnym w Częstochowie. Dziś poleca danie bardzo smaczne, choć wymagające nieco pracy.

CZYTAJ DALEJ

Dary Świętego Ducha

Niedziela rzeszowska 22/2020, str. I

[ TEMATY ]

Pięćdziesiątnica

Zesłanie Ducha św.

Arkadiusz Bednarczyk

Zesłanie Ducha Świętego z podkarpackiej cerkwi

Zesłanie Ducha Świętego z podkarpackiej cerkwi

Zesłanie Ducha Świętego kończy okres wielkanocny i upamiętnia narodziny i posłannictwo Kościoła. Tradycja ludowa rozmaicie upiększała tę uroczystość. Niekiedy spod stropu kościelnego spadał deszcz kwiatów symbolizujących dary Ducha Świętego. Wypuszczano również gołąbki – symbole Ducha Świętego.

U roczystość nazywano Zielonymi Świątkami, bowiem przystrajano domostwa i ich obejścia zielonymi gałęziami, np. brzozowymi bądź wierzbowymi, co miało gwarantować urodzaj i chronić przed złymi duchami. Dodatkowo silny zapach tataraku chronił zagrody przed owadami.

CZYTAJ DALEJ

Ks. Węgrzyniak: Paraklet stoi zawsze po naszej stronie

2024-05-19 08:32

[ TEMATY ]

Zesłanie Ducha Świętego

Pio Si/pl.fotolia.com

Nie musimy się lękać, jesteśmy pocieszeni, bo przy całym dramatyzmie naszych grzechów i słabości wiemy, że nie jesteśmy sami, że Duch - Paraklet - stoi zawsze po naszej stronie - mówi biblista ks. dr hab. Wojciech Węgrzyniak w komentarzu dla Vatican News - Radia Watykańskiego do Ewangelii uroczystości Zesłania Ducha Świętego 19 maja.

Ks. Wojciech Węgrzyniak podkreśla, że od kilku lat słowo Paraklet, jedno z imion Ducha Świętego, nie może się „zadomowić w Ewangelii”. Często tłumaczone jest jako „Pocieszyciel”, ale ten przekład zawęża znaczenie słowa „Paraklet", które „ma w sobie jeszcze odcień mówienia o Obrońcy i o tym, który jest Rzecznikiem”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

div>

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję